10 computergrappen voor 1 april

Het maakt niet uit of je op 1 april graag zelf fratsen uithaalt, of als je als de dood bent dat jij bij de neus genomen wordt. In beide gevallen is deze lijst van computergrappen verplichte kost. (30 maart 2009 | Bart Bettens)

1. Bevroren bureaublad

Onze eerste grap is een klassieker, maar daarom zeker niet minder grappig. Neem tijdens iemands middagpauze een schermafdruk van zijn bureaublad. Vervolgens steek je alle snelkoppelingen die zich op dit bureaublad bevinden in een verborgen map, en daarna stel je de eerder genomen schermafdruk in als bureaubladachtergrond. Je slachtoffer kan nu op de icoontjes klikken tot hij een ons weegt; veel zal er niet gebeuren. Om het helemaal af te maken, kan je nog een grappige foutmelding in de schermafdruk integreren. Je kan zelfs je eigen foutmelding creëren.

2. Eigenwijze corrector
Als je collega’s of je familieleden vaak met Word werken, kan je eigenlijk niet om deze grap heen. Ga in Word via EXTRA naar de AUTOCORRECTIE OPTIES en vervang daar enkele woorden die je slachtoffer regelmatig gebruikt door een grappig alternatief. Dit kan heel opvallend, met hilarische woorden, maar je kan het ook op een heel gemene, subtiele manier doen. Door alle punten te vervangen door een komma bijvoorbeeld, zodat hij pas na verloop van tijd merkt dat er iets mis is.

3. Nepagenda
Op veel bedrijven hebben werknemers een gedeelde agenda, waarop collega’s meteen zien wie er in vergadering zit of een dagje vakantie heeft. Maar uiteraard weerhoudt niets je ervan om hier op 1 april enkele nepafspraken in te zetten, voor je baas of je collega’s. Een bezoek aan de psychiater, een sollicitatiegesprek bij de concurrent, … Laat je fantasie de vrije loop.

4. Gênante screensaver
Met de opkomst van lcd-schermen gebruikt haast niemand nog een screensaver. Maar daar breng je snel verandering in. Klik rechts op het bureaublad van je slachtoffer, kies EIGENSCHAPPEN en klik in het nieuwe dialoogvenster op SCHERMBEVEILIGING. Daar kies je uit de lijst met screensavers voor LICHTKRANT. Met de knop INSTELLINGEN kan je nu de tekst van deze lichtkrant veranderen. Gebruik je verbeelding om een of andere gênante zin over het scherm te laten rollen. ‘De baas is een ajuin’ bijvoorbeeld, of ‘Ik ben een fan van <concurrerend bedrijf>’. Om het helemaal af te maken, kan je deze schermbeveiliging ‘beveiligen’ met een wachtwoord. Dan moet je slachtoffer ook nog eens z’n inlogwachtwoord intikken voor hij de screensaver weg krijgt. Als hij dat in alle verwarring niet plots vergeten is…

5. Manke muis
De volgende grap werkt enkel met een optische muis, maar gelukkig zijn ze dat vandaag bijna allemaal. Neem een stukje ouderwetse plakband (niet transparant, want dan werkt het niet), en kleef dit half over het rode oogje onderaan de optische muis (niet helemaal, want dan doet de muis helemaal niks meer). Je kan ook het klevende gedeelte van een Post-it gebruiken, en hier ‘1 april!’ op schrijven. De muis zal gekke bokkensprongen maken op het scherm van je slachtoffer. Omdat je bij computers vaak eerst aan de ingewikkeldste oplossing denkt, zal het wellicht even duren voor hij op het idee komt de muis gewoon om te draaien.

6. Domme muis
Met een muis kan je nog meer fratsen uithalen. Je slachtoffer laten geloven dat hij het verschil tussen links en rechts niet meer kent, bijvoorbeeld. Klik op zijn computer op START, CONFIGURATIESCHERM, en kies MUIS. Op het eerste tabblad kan je daar PRIMAIRE EN SECUNDAIRE KNOP OMWISSELEN aanvinken. Maar pas op: als je nu het tabblad met OK wil wegklikken, moet je zelf ook rechts klikken in plaats van links!

7. Geflipte muis
Het wordt pas echt leuk als je beschikt over een draadloze muis, zoals de VX Nano Cordless Laser Mouse van Logitech. Plug de piepkleine usb-ontvanger van jouw muis in een van de vrije usb-poorten van je collega – liefst aan de achterkant van zijn pc, zodat hij de ontvanger niet kan zien zitten – maar hou de muis gewoon bij jou. Van zijn computermuis blijf je af, zodat hij nietsvermoedend kan blijven verderwerken. Maar af en toe beweeg je onopvallend met je draadloze muis, zodat je collega plots zijn cursor over het scherm ziet bewegen zonder dat hij iets doet. Het wordt helemaal hilarisch als je op een bepaald moment zelf onschuldig opmerkt: “Zeg, mijn muis doet wel erg vreemd vandaag.” Wedden dat je collega er met beide voeten in trapt?

8. Vervelende energie-instellingen
Nog een fijne om onervaren computergebruikers mee liggen te hebben, is knoeien aan de standby-opties van je pc. Klik met je rechtermuisknop op je bureaublad en kies EIGENSCHAPPEN. Klik bovenaan op de tab SCHERMBEVEILIGING en vervolgens rechts onderaan op de knop ENERGIE. Daar stel je in dat alles uitgeschakeld wordt na 1 minuut inactiviteit (bij de harde schijf is dit minimum 3 minuten – verdorie). We hebben nu al medelijden…

9. Winderige mail
Deze grap, die we schaamteloos gepikt hebben uit de geniale kantoorserie Het Eiland, werkt helaas enkel als je slachtoffer zijn speakers heeft opstaan. Je stuurt een e-mail met als bijlage het geluid van een scheet naar een collega, en wacht tot iedereen de mail gehoord heeft. Daarna stap je op hem af en merk je onschuldig op “Oei, naar wat ruikt dat hier?” Dat hij z’n buren dan maar eens uitlegt dat het z’n mailbox was…

10. Dolle downloads
We ronden af met een paar heerlijke tooltjes om je slachtoffer in verwarring te brengen of hem de stuipen op het lijf te jagen. Wat dacht je van een muis die overal op je scherm keutels achterlaat, een tooltje dat elke 45 seconden op de Start-knop drukt, een muisaanwijzer die je de middelvinger toont, een Start-knop die je muis probeert te vermijden of een programmaatje dat het doet uitschijnen of al je geïnstalleerde software systematisch verwijderd wordt? Je vindt het allemaal, en veel meer, op deze site. Proberen op eigen risico!

Lees verder: