1938 - Rik

Rik (° 12 april 1938) heet eigenlijk Erik, maar zijn roepnaam is al sinds zijn schooltijd 'Rik', en dat is zo gebleven. Hij is een echte Bruggeling en woont in Sint-Pieters. Rik is lid van de stuurgroep van de Brugse Computerclub. Hij is ook een gepassioneerd kweker van Streptocarpus of Kaapse primula, en houdt elk jaar een kijkdag in zijn veranda en serre.  Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Ik werd geboren in de Snaggaardstraat, in een typisch Brugse huisje. In 1963 betrok hij samen met zijn vrouw - een echte Sint-Pieterse - de huidige woning in de Sint-Pieterskerklaan. In 2004 overleed zijn vrouw. Samen hebben ze twee dochters en vijf kleinkinderen. 

Rik startte in 2005 met computerlessen bij Open-School (Wijzer) en samen met een aantal gelijkgestemden stond hij onder impuls van Johan Desender mee aan de opstart van de stuurgroep van de Brugse Computerclub. "Eenmaal per maand komen wij 's avonds in de Garve in Sint-Jozef samen, doorgaans met een groep van zo'n 50 tot zelfs 70 mensen uit heel Brugge om bij te leren over computers en internet. We helpen elkaar dan ook met computerproblemen, en intussen leren we elkaar en nieuwe mensen beter kennen. Recent werd zelfs een tweede groep gestart in de namiddag, voor de ouderen die niet meer graag 's avonds buiten komen."

Ongeveer in dezelfde periode startte Rik met het verzamelen en kweken van planten van het genus Streptocarpus. De plant is ook gekend als draaivrucht, Kaapse viool, Afrikaanse violet of nonnenplant. "Het begon in 2003 met een cadeau van een van mijn kleinkinderen", vertelt Rik. "Intussen heb ik 135 variëteiten, en ik kweekte al een eigen variëteit die ik Liza noemde, naar de naam van mijn kleindochter." Elk jaar tijdens de kermis van Sint-Pieters opent Rik zijn veranda en kweekserre voor een Streptocarpus plantenkijkdag. Dan verkoopt Rik ook stekjes. Op de voorbije editie ging de opbrengst van de kijkdag naar een project in Senegal onder de naam "Arbres Pour Senegal", dat via aanplant van bomen de verwoestijning tegengaat. Via zijn hobby leert Rik veel nieuwe mensen kennen. Onlangs had hij zelfs contact met iemand uit Australië, die hem zaad van een bepaalde Streptocarpussoort toestuurde. 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: