1961 - Marcia

Marcia (° 28 februari 1961) richtte mee het buurtcomité Eigen Heerd op. Daarnaast is ze ook lid van Letskring Brugge, dat ook een website bij Bruggelokaal heeft. Ze noemt zichzelf een buitenbeentje, maar ontving via de buurtwerking meer begrip en appreciatie. Dit portret maakt deel uit van het twee weken geleden gelanceerde fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Marcia is actief als kunstenares, en werkt als keramiste voornamelijk met glas en porselein. Ze heeft een grote interesse voor planten en voor de natuur. Dat heeft ze van haar vader Rik, ook een van de 100 geportretteerden. Toen ze in de Eigen Heerdlaan kwam wonen, waar ze een huis bouwde, was het voor dan ook een logische keuze om van haar tuin een natuurtuin te maken. "Het perceel was een verwaarloosd stukje bos dat niemand wilde kopen. Er hing een scheef plakkaatje 'te koop' aan." Marcia verwijderde de coniferen en giftige planten, want haar kinderen kwamen er al spelen al voor het huis afgewerkt was. Ze plantte inheems plantgoed, legde een vijver aan, creeërde meer plaats voor de fauna en flora, maakte een insectenhotel, en gaf ook natuurlijke verwildering een kans. Geleidelijk aan vormde ze het verruigde stukje zo om tot een avonturentuin met een hoge natuurwaarde.

Maar niet iedereen snapte haar visie. Verschillende buren klaagden over de hoge bomen in haar tuin. "Er was toen een beetje onbegrip. Bovendien kwam er veel 'raar' volk over de vloer, de kinderen zaten in een freinetschool - De Klimop - en er hingen soms vreemde affiches aan de ramen.", glimlacht Marcia. 

Doordat haar kinderen hier nog op straat konden spelen met de andere kinderen kwam Marcia in contact met een paar ouders uit de buurt en zodoende hoorde ze dat een aantal van hen een buurtcomité ging oprichten om een buurtfeest te organiseren. Marcia werd op hun uitnodiging lid geworden van het prille comité. "Mijn voorstellen waren wel soms een beetje anders, minder klassiek of ongewoon, maar we hebben elkaar toch gevonden en ik voelde appreciatie voor mijn inbreng."

Naast een buurtfeest coördineert het comité ook de bebloemingsactie en een periodieke opruimactie in de buurt. Het eerste buurtfeest dateert intussen al van 2006 en het wordt elk jaar georganiseerd. Voor Marcia is zo'n buurtfeest een hele goede zaak. "Iedereen kijkt er naar uit, de buurt leert elkaar beter kennen, er wordt meer met elkaar gesproken en iedereen groet elkaar. Het buurtcomité is intussen een hechte vriendengroep geworden, en we zijn zelfs al enkele keren samen op weekend geweest."

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: