1971 - Dirk

Dirk (°26 november 1971) is lid van het buurtcomité Kruispunt in Assebroek. Hij groeide op in Beernem, maar liep school in Brugge en was lid van de KSA in de Engelendalelaan. Dit portret maakt deel uit van het twee weken geleden gelanceerde fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

In 1995 kwamen hij en zijn vrouw Chantal, een geboren en getogen Brugse uit de Toekomststraat, in de August Derrestraat wonen, in het vroegere huis van de schoonouders van buurvrouw Henriëtte Baudonck (een van de 100 geportreteerden, geboortejaar 1919). Vanuit dit huis uit 1932 verkocht Louis Leys ooit zijn zelf geteelde groenten en fruit, die gekweekt werden op de gronden erachter. Dirk en Chantal verbouwden het huis in 2005. In de tuin spaarden ze een fruitboom uit de vroegere boomgaard van de familie Leys.  De oude pruimelaar werd een centraal onderdeel in het ontwerp van hun tuin.

In 2007 werd Dirk lid van het buurtcomité Kruispunt, dat in 2001 werd opgericht. Hij was begonnen met een onderzoek naar een lunapark, dat zich van het interbellum tot begin jaren vijftig op de hoek van de Vooruitgangstraat en de August Derrestraat bevond.  "Het gebied is heel historisch", legt Dirk uit, "Ik vond op deze plaats al een oud boerenhof op de kaart van Pieter Pourbus. Het lunapark werd een lusthof genoemd. De Vooruitgangstraat was toen een aardeweg naar de Astridlaan." Via zijn zoekwerk kwam hij in contact met andere buurtbewoners en met het buurtcomité. Ook de Heemkundige Kring Arsbroek, die eveneens een website bij Bruggelokaal heeft, kreeg interesse in zijn zoektocht en bood hem hun hulp aan. "Via mijn zoektocht en mijn rondvragen heb ik veel mensen leren kennen en kreeg ik veel verhalen over de buurt te horen. Soms was iemand al een uur over de buurt aan het vertellen voor er iets over het lunapark werd gezegd.", lacht Dirk.

Als lid van het buurtcomité is Dirk de vertegenwoordiger van de August Derrestraat. Hij neemt deel aan de vergaderingen, hij helpt actief mee op de activiteiten en hij onderhoudt de buurtwebsite. Die webstek wordt goed gelezen in de buurt en wordt meer en meer gebruikt als een manier van communicatie.

De buurtwerking heeft volgens Dirk veel teweeg gebracht in de buurt. "Het is heel leuk. De mensen kennen elkaar veel beter zodra ze aansluiting zoeken bij de buurtactiviteiten. Als iemand nu hulp nodig heeft, moet hij of zij niet ver lopen."
De steun van Stad Brugge via de Dienst Stedenbeleid vindt Dirk belangrijk voor de buurtwerking. "Het enige wat wij misschien graag anders zouden zien is dat het budget wat meer zou kunnen worden afgestemd op de grootte van de buurt. Wij hebben er in de loop der jaren enkele straten bijgenomen (Kleine Vooruitgangstraat, Lindestraat en Zomerstraat), en nu wordt het wat moeilijk om de prijzen democratisch te houden. Maar in ieder geval hebben we die steun steeds goed gebruikt en dankbaar aanvaard."

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: