1974 - Fabienne

Fabienne (°15 februari 1974) is lid van het buurtcomité van de Albert Serreynstraat in Sint-Andries. Ze werkt al sinds het eerste buurtfeest in 2008 met veel enthousiasme mee, en volgens haar heeft de buurtwerking de samenhorigheid in de straat zichtbaar vergroot. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Fabienne groeide op in Roeselare, maar tijdens haar studies in Brugge leerde ze haar toekomstige man Jan kennen en ze is zo in haar eigen woorden "blijven plakken". Eerst woonden Fabienne en Jan in de Sint-Hubertuslaan, waar zij ook lid van het buurtcomité waren. In 2007 kwamen het gezin in de Albert Serreynstraat wonen. In de Albert Serreynstraat was op dat moment nog geen buurtwerking actief. "We merkten dat enkele buren al met het idee aan het spelen waren en Jan en ik beslisten meteen om onze medewerking te verlenen. Begin 2008 kwamen we hiervoor uiteindelijk met vijf koppels samen en het klikte meteen! Het initiële idee was om eerst een drink te organiseren, maar nog diezelfde zomer organiseerden we meteen het eerste straatfeest."

De Brugse buurtcheques speelden hierbij een belangrijke rol. "De financiële hulp was welkom, maar het was vooral de ondersteuning die ons heeft geholpen. Zonder die hulp zou het veel minder gemakkelijk zijn om een straatfeest te organiseren."

Het buurtfeest mag elk jaar op zo'n 50-tal aanwezigen rekenen. "Het zijn steeds grotendeels dezelfde buren. Een aantal mensen kunnen we nu eenmaal niet overtuigen. Zelfs extra aanbellen leverde niets extra op."

Voor Fabienne is het hoofddoel van het buurtfeest nu dan ook niet meer om nieuwe mensen te leren kennen, maar om de contacten met de buren te versterken, periodiek samen te zijn en zich samen te amuseren. "Dat geldt ook voor de kinderen."

De buurtwerking heeft zijn eerste doel immers bereikt: "We kennen nu alle mensen die positief reageerden op het feest, en dat creeërt een gemeenschappelijke verbinding, een samenhorigheidsgevoel. Het maakt dat het in onze straat altijd geestig is!" 
 


Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.

Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: