1982 - Andy

Andy (°24 december 1982) is een geëngageerde brandweerman en Zwankendammenaar in hart en nieren. Hij is voorzitter van de carnavalvereniging, secretaris en speler bij de zaalvoetbalclub en een helpende hand in het feestcomité. Zo houdt hij er met succes mee de sfeer in in het kleinste dorp van Brugge. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Andy is geboren en getogen in Zwankendamme en hij is al sinds jonge leeftijd actief in sociale leven en het verenigingsleven van dit Brugse dorp met zo'n 700 inwoners. Zijn vriendin Christel is eigenares van café De Cité in het centrum van het dorp. Samen hebben ze een zoontje dat in 2010 werd geboren, Aiden.

Andy is in Zwankendamme en erbuiten in de eerste plaats bekend als de voorzitter van Carnavalvereniging De Lekkerbekken. Deze groep werd opgericht in 1999 door enkele Zwankendamse vrienden - waaronder de ouders van Andy - en groeide snel uit tot een vereniging met 150 leden uit Zwankendamme, Lissewege en Zeebrugge. Het werd de eerste groep ooit die in 10 jaar tijd 7 keer het carnaval van Heist wist te winnen.

Maar dat is nog niet alles. "Naast onze kar organiseren we sinds 2012 met de opbrengst van het carnaval ook een kindercarnaval in zaal 't Centrum, naast de kerk. Vorig jaar kwamen er 125 kinderen. We zorgen voor een snoepzak voor elk kind, clown Tobi, bekroond tot beste clown van de Benelux, komt een uur optreden en we doen ook een verkiezing van een keizer (de mooiste) en nar (de grappigste). Zij krijgen een rugzak van de club, een cadeaubon en andere leuke kadootjes." 

Andy startte ook op 16-jarige leeftijd als zaalvoetbalspeler. Hij speelde in verschillende clubs in Zwankendamme, Blankenberg en in Zeebrugge, en in 2007 keerde hij terug naar de Zwankendamse club ZVC De Cité en engageerde zich meteen ook als secretaris. 

Ten slotte is Andy ook een helpende hand voor het Feestcomité Zwankendamme. "Ik ben zelf altijd aanwezig op de activiteiten en ik geef assistentie waar nodig." De Brugse buurtcheques vindt hij een goed systeem. Het zorgt er volgens hem voor dat comité sneller iets gratis of goedkoper kunnen organiseren, waardoor het drempelverlagend werkt voor buurtbewoners. 
 


Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.

Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: