1983 - Philippe

Philippe (° 11 oktober 1983) woont sinds 2010 in de Kolenkaai, en vanwege zijn ervaring met evenementen werd hij vrijwel meteen gevraagd om lid te worden van het comité van de Kolenkaaifeesten. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

De Kolenkaai, die deel uitmaakte van een oud industriegebied dat sterk verwaarloosd was, werd in het eerste decennium van de 21ste eeuw grondig opgewaardeerd. De nieuwe wijk werd in 2006 aangelegd en in 2007 organiseerden de eerste bewoners van de vernieuwde Kolenkaai meteen een feest, met een zwijntje aan het spit. De Kolenkaaifeesten waren geboren. Intussen worden ook de bewoners uit de Leopold-II-laan van de Krakele tot Scheepsdale uitgenodigd.

"Velen kijken er elk jaar reikhalzend naar uit.", vertelt Philippe. "Weer of geen weer, het is altijd gezellig. Ik zou er al durven een reis voor verzetten." Toen Philippe in 2010 in de Kolenkaai kwam wonen werd zijn ervaring in het organiseren van evenementen meteen een prima reden om hem vrijwel meteen als comitélid te begroeten. "Het feest wordt steevast gekoppeld aan een namiddagactiviteit.", legt hij uit. "Zo hebben we al een veiling gehad voor het goede doel, waarbij we 500 euro ophaalden, of zo was er al een fotofietstocht met standjes en bierproeverij. 's Avonds is er dan een receptie, de BBQ en het feest. Onze buurtbewoners zijn vooral een middelbare leeftijd, maar alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op ons feest. Heel wat familieleden van buurtbewoners komen ook. Het is een heel divers publiek, maar iedereen komt goed overeen. In totaal rekenen we doorgaans op zo'n 100 man. Het opbouwen en afbreken ten slotte doen we met een brede bende, de dag nadien houden we dan nog een drink na de opkuis."

De Brugse buurtcheques zijn volgens Philippe zeer belangrijk voor de werking van de Kolenkaaifeesten. "We zijn ook altijd op het Hallenmoment aanwezig, dat is meestal de start van onze voorbereiding, waarna we maandelijks samenkomen. Het is tof dat er ook een muziekgroep aan de cheques gelieerd is, zonder die cheque zou het onmogelijk zijn om een optreden aan die prijs te organiseren. Het is een leuke combinatie."

"Het is ons doel om het feest verder te ontwikkelen en uit te breiden zonder dat de spontane gezelligheid verloren gaat. Persoonlijk vind ik het de max, het is een groot contrast met wat ik professioneel doe. Intussen is er een grote hartelijkheid in de buurt. De meeste buren zijn vorig jaar ook naar het feest voor mijn dertigste verjaardag gekomen."

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: