1993 - Hannah

Hannah (°23 mei 1993) woont in de Rubenslaan in Sint-Kruis en houdt erg van skeeleren. Dankzij haar ouders, die mee het Rubenscomité oprichtten, werd de sociale cohesie in de straat sterk verhoogd, waardoor ook Hannah veel contacten heeft met andere jongeren en kinderen in de straat.  Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Hannah is een vrolijke en sociale jonge twintiger met het syndroom van Down. Ze beëindigde succesvol haar 6de jaar middelbaar onderwijs in de BSO-richting verzorging aan het KTA, dankzij inclusief onderwijs. Ze houdt erg van skeeleren, van tekenen, van muziek en van verre reizen met haar ouders Guy en Marjan.

Guy en Marjan vormen samen met 4 andere koppels het Rubenscomité, dat in 2006 werd opgericht. "Er was vanuit de buurt interesse ontstaan in de bloemenactie, en zo werd het comité opgestart.", vertelt Guy. "Die zomer ging ons eerste feest door, waarbij de Brugse Buurtcheque een belangrijke stimulans was." Het ijs werd daarmee gebroken.

Intussen groeide het buurfeest - steevast het laatste weekend van augustus - uit tot een driedaags evenement. De vrijdagavond om 18u wordt de straat al afgesloten en wordt er een openluchtfilm vertoond. De zaterdagmorgen is er dan een ontbijt, waarop een 50-tal mensen intekenen. In de namiddag is er koffie en taart en genieten de kinderen van de speelstraat. "We voegen daar vaak nog een element aan toe, zoals een wafelbak voor een goed doel." De zaterdagavond vindt dan de BBQ plaats. De zondagmorgen ten slotte, blijven de tenten en tafels nog even staan en kan wie dat wil nog aanschuiven voor een spontaan ontbijt. "Dat wordt niet echt door het comité georganiseerd, maar hierbij brengen de buren eerder zelf een en ander mee." Om 12u wordt de speelstraat dan opnieuw opengesteld voor het verkeer. Verder wordt ook gedurende het jaar ingetekend op verschillende activiteiten binnen de Brugse Buurtcheques.

Dat alles heeft de sociale cohesie in de Rubenslaan en Filips Wielantstraat - die ook betrokken wordt bij het comité en haar activiteiten - sterkt verhoogd. "We hadden al heel wat goede contacten, maar nu hebben we ook contacten met andere buren."

Voor Hannah zijn al die activiteiten en goede contacten heel aangenaam. Marjan: "De jongeren en kinderen zoeken elkaar nu meer op dan vroeger. Hannah participeert vlot mee, ook met de BBQ. Ze geniet erg van de speelstraat. Ze kan er spelen en tekenen met de kinderen en ze kan dan vrij op straat skeeleren, iets waar ze dol op is."

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: