1999 - Josephine

Josephine (°15 april 1999) komt oorspronkelijk uit India en woont in de Titecastraat in Sint-Michiels waar buurtcomité Madrague sinds dit jaar actief is. Ze genoot mee van het eerste buurtfeest, mede georganiseerd door haar ouders Geert en Machteld, en leerde zo de kinderen in de buurt nog beter kennen. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Josephine werd geboren in India en werd door haar ouders Geert en Macheld in 2000 geadopteerd, ze was toen 15 maanden oud. Er werd toen een welkomstreceptie georganiseerd, met een grote wand met foto's van haar. Geert maakte toen voor zijn jonge dochter een vliegtuig in hout, die de gelukkige komst van Josephine per vliegtuig symboliseert. Voor Josephine is het nog steeds een belangrijk voorwerp. Het warme nest waarin ze kon opgroeien werd in 2003 versterkt door haar nieuwe zusje Ranjita, ook geboren in India. Josephine ging naar de lagere school in de Maricolen en loopt nu school in Spes Nostra, een afdeling van Instituut O.-L.-V.-Hemelvaart in de Gistelse steenweg in Sint-Andries.

Geert en Macheld kwamen al in 1991 in de Titecastraat wonen. Ze waren verliefd geworden op het huis en plantten tegen de voorgevel meteen een klimhortensia, die het huis nu een romantische aanblik geeft. Ze kwamen oorspronkelijk uit Kuurne en Ingelmunter en woonden eerst in de Lange Muntstraat, waar ze een goed contact hadden met hun buren en waar regelmatig spontane drinks werden georganiseerd. 

In tegenstelling tot de Lange Muntstraat is de Titecastraat een doorgangstraat. "We hadden al lang zin om iets te organiseren, maar het kwam er niet van. Tot eind 2012.", vertelt Geert. "We hebben toen met enkele buren een comité onder de naam Madrague opgericht en op 30 juni 2013 organiseerden we ons eerste buurtfeest. We hadden de zon mee en we konden meteen rekenen op honderd aanwezigen!" Het buurtfeest vond plaats in de tuin van de broeders Xaverianen, een locatie die iedereen goed beviel. Iedereen kon geniten van een bbq en van de vele taarten, gebakken door de buren. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de Brugse Buurtcheques, met onder meer een optreden van Johnny Champ & The Chimps. 

Ook voor de ongeveer 25 kinderen die aanwezig waren was er heel wat te beleven. Josephine en Rani - Ranjita's roepnaam - kennen al de meeste kinderen in de straat. Ze konden samen genieten van een speelkoffer en van een spelletje Kubb, een strategisch buitenspel met houten blokken en stokken dat steeds populairder wordt. Dankzij het buurtfeest zijn de kinderen in de straat volgens Josephine nog meer vlotter en hartelijker voor elkaar.

Ook voor Geert en Macheld was het buurtfeest meteen een succes. "Met onze naaste buren hadden we al een goed contact, maar nu hebben we veel meer buren leren kennen, wat de sfeer in de straat zeker goed doet!"
 


Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.

Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: