2006 - Hannah

Hannah (° 24 augustus 2006) is de dochter van Jean-Denis en An, die sinds 2010 samen met een bevriend burenkoppel de drijvende krachten zijn achter de buurtactiviteiten in de Willem de Dekenstraat. Hannah geniet steeds mee: de speelstraat, de speelkoffer, het lang opblijven. Ook in de Willem de Dekenstraat zijn de buurtfeesten een plezier voor jong en oud. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Hannah woont samen met haar één jaar jongere zus Saar in de Willem de Dekenstraat, dat samen met de James Waelestraat onderdeel uitmaakt van een recente verkaveling van begin 21ste eeuw tussen de Komvest en de Sint-Clarastraat. Toen de buurtwerking, georganiseerd in de James Waelestraat, in 2008 stilviel, namen enkele buren uit de Willem de Dekenstraat het initiatief over. Dit beperkte zich echter tot een speelstraat. Mede onder impuls van Hannahs ouders, Jean-Denis en An, werd er een volwaardig buurtcomité opgericht in 2010.

Het buurtcomité organiseert nu jaarlijks meerdere activiteiten, zoals een nieuwjaarsreceptie en een buurtfeest, maar ook het snoeien van gezamelijke leilinden, culturele bezoeken, sportuitstappen en filmvoorstellingen, vaak met de steun van de Brugse Buurtcheques. "Het jaarlijkse buurtfeest is het hoogtepunt.", vertelt An, "Voor het nieuwste buurtfeest organiseren we een Breughelmaaltijd. Dat combineren we met volksspelen, een tombola, een muziekoptreden, en natuurlijk de speelstraat voor de kinderen. Dit jaar hebben we ook de speelkoffer bij de Jeugddienst besteld."  

Voor de kinderen uit de buurt, zoals Hannah, is het buurtfeest dan ook een dag om naar uit te kijken. "We mogen op straat spelen, en we mogen langer opblijven.", glimlacht Hannah. Gedurende het jaar is een steegje achter de huizen, waar dit portret van Hannah is gemaakt, een ideaal speelterrein voor beide zusjes en enkele buurkindjes. "Het is een beetje een verlengde van de tuin geworden".

Al die activiteiten hebben de sfeer in de straat zichtbaar verbeterd. "Het is heel aangenaam nu. We lopen elkaars deur niet plat, maar als we elkaar op straat tegenkomen kennen we elkaar en slaan we vlot een babbel." Volgens An zijn de Brugse Buurtcheques hierbij cruciaal geweest. "Zonder die steun waren we hier waarschijnlijk nooit aan begonnen, laat staan er op gekomen om het te doen. Het is ongetwijfeld een goede impuls!".

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: