1922 - Alfons

Alfons (°23 augustus 1922) woont samen met zijn vrouw Denise, ook geboren in 1922, in de 18-Oktoberstraat in het Sanderkwartier in Sint-Andries. Hij werd geboren in Sint-Michiels, maar groeide later op in Sint-Gillis. Met de publicatie van dit portret van Alfons gaat de lancering van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten' definitief van start! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

In zijn tienerjaren ging Alfons op zondag met zijn vier broers langs bij hun tantes en nonkels, waar ze wat 'drinkgeld' toegestopt kregen. "Op het einde hadden we genoeg om naar de cinema te gaan.", lacht hij.

Alfons en Denise trouwden in 1944 in volle oorlogstijd, zes maanden voor de bevrijding. Alfons had zich niet aangemeld na zijn militair verlof en hij was voortvluchtig. Om niet in de handen van de Duitse machthebbers te vallen dienden ze daarom in het geniep te trouwen. "We liepen te voet naar de Sint-Baafskerk om niet op te vallen", vertelt Alfons. "We moesten er ook voor zorgen dat er geen aankondiging in het kastje aan de kerk werd geplaatst."
Na de oorlog ging Alfons aan het werk als militair in het buitenland en werd grotendeels in Duitsland gestationeerd. Gedurende de volledige loopbaan van Alfons verhuisde het gezin wel 13 keer. Na zijn pensioen in 1980 keerden ze terug naar Brugge.

Alfons was er al bij de eerste feesten in het Sanderkwartier bij, begin jaren tachtig. "In het begin was dat meer op de kinderen gericht, los in het park of op straat." Alfons hielp ook mee met eigen initiatieven. "Zo heb ik een jaar voor animatie gezorgd met mijn hond." Gaandeweg groeide de buurtwerking en werden de activiteiten gediversifieerd, mede dankzij de initiatieven van Stad Brugge in het kader van de Brugse Buurtcheques. In 2010 ontving de buurtwerking ook de tweejaarlijkse prijs van de Raad van Buurtwerken. De laatste jaren zijn Alfons en Denise niet meer op de activiteiten aanwezig, maar ze hebben nog met verschillende comitéleden en buren contact. "We steunen ook nog. Zo schrijven we wel eens volledig in voor een maaltijd, ook al gaan we niet."

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'. Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Andere artikels in deze site over het Sanderkwartier:

Lees verder: