1935 - Dries

Dries (°3 februari 1935) woont in de Polderstraat en woonde ooit in het eerste huis in de Bisschopsdreef. Hij is tuinarchitect op rust en is een expert in de historiek van alle cafés die ooit in Sint-Kruis stonden.  Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

André Weyts is bij iedereen beter bekend als Dries en woont in de Polderstraat in Sint-Kruis, nabij de Bisschopsdreef waar hij opgroeide. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen zijn ouders vanuit Mechelen in een dubbel landhuis in de Bisschopsdreef wonen. "Dat was toen het eerste huis de in straat. Errond was er enkel landbouwgrond.", herinnert Dries zich. Zelf ging hij in 1967 in de Polderstraat wonen, een straat verwijderd van de Bisschopsdreef. Hij heeft er de villa's in de straat dus telkens zien bijkomen en kent veel anekdotes. "In het begin was de dreef nog onverhard en ze zat vol gaten door de auto's. Op een dag hebben buurtbewoners er een camion vol as van de gistfabriek laten storten en hebben ze die samen uitgeharkt."

Dries' moeder was onderwijzeres en zijn vader Staf was naast inspecteur ook dichter en schrijver. Misschien heeft hij zo de passie voor schrijven geërft, want Dries heeft verschillende geschiedkundige publicaties en boeken op zijn naam staan. Het bekendste is zijn boek 'Herbergen in Sint-Kruis Male en Vivenkapelle' dat in 2011 verscheen. Over de herkomst en geschiedenis van de cafés in Sint-Kruis is Dries dan ook een echte expert. In de heemkundige kring van Sint-Kruis, een werkgroep van de Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle is hij dan ook een heel gewaardeerd lid. Hij is er intussen meer dan 25 jaar actief. 

Dries werkte altijd als tuinarchitect, en was lang verantwoordelijk voor de buitenaanleg van staatsscholen. Het portret van Dries werd dan ook heel toepasselijk in zijn eigen mooi aangelegde tuin gemaakt.

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: