1943 - Jean

Jean (°11 november 1943) ging in 2006 een glas champagne drinken op een bank aan de Groene Rei. Enkele buren zagen dit, ze kwamen erbij zitten en ze dronken een glaasje mee. Het werd de start van buurtcomité Groenerei ... Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Jean richtte na die spontane eerste burendrink samen met een zestal buurtbewoners het buurtcomite Groenerei op. In 2008 tekenden zij voor het eerst in op de Brugse Buurtcheques en in juli van dat jaar vond het eerste buurtfeest plaats. De jaren erop groeide het buurtfeest verder en tegenwoordig worden zo'n 150 woningen aangeschreven, worden er een 30-tal affiches opgehangen en kan het feest rekenen op zo'n 120 aanwezigen.

"De respons is super.", vertelt Jean, "We ontmoeten nieuwe buren en we leren elkaar kennen. Het ijs is gebroken. Er wordt meer gepraat met elkaar. Zelfs mensen die wat verderop wonen zoeken nu ook contact."

Gesteund door dit succes zoekt het comité telkens wat het verder nog kan doen. Zo kwam er een buurtwebsite onder de vleugels van Bruggelokaal, een Facebookpagina, en de werking werd uitgebreid naar de omliggende straten de Steenhouwersdijk, de Hertsbergestraat, de Kleine Hertsbergestraat, de Meestraat, de Peerdenstraat, de Predikherenstraat (tot aan de Coupure) en de Braambergstraat (tot aan de Vismarkt). "Naar de toekomst toe hopen we ook de oudere mensen in de godshuizen wat meer te betrekken. Een samenwerking met het OCMW zou hierbij wenselijk zijn."

Jean, die lange tijd in Brussel woonde en sinds 2000 naar Brugge verhuisde noemt zich intussen een gelukkige Bruggeling. Als stichtend voorzitter van het buurtcomité hoopt hij de buurtwerking verder te consolideren en te versterken. 

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: