2005 - Franne

Franne (° 21 september 2005) woont met haar ouders en haar jongere broer in de Knotwilgenlaan in Sint-Andries. Haar papa Servaas is sinds 2008 actief lid van het buurtcomité en sinds 2011 is hij ook webmaster van de buurtwebsite van de Knotwilgenlaan.  Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

De ouders van Franne wonen sinds juni 2004 in de Knotwilgenlaan. Hier werd onder impuls van de Brugse Buurtcheques in 2006 een comité opgericht. Zelf waren zij al aanwezig op de meeste activiteiten, en in 2008 stapte Servaas mee in het comité, sinds 2011 is hij ook webmaster van de buurtwebsite, die het comité met de steun van Bruggelokaal had aangemaakt.

Intussen zijn de activiteiten van het comité erg divers: er is steevast een winterdrink in januari, de bloemenactie in mei, een fietstocht in de zomer met tussenstops en een etentje, en er is de zomer-BBQ. Die gaat altijd door in de zaal van kleuterschool Blijmare, die in de straat is gelegen, en waar Franne en haar broer Robbe ook school liepen.

Maar het gaat nog verder dan deze vaste activiteiten. In 2013 werd in september ook deelgenomen aan Uitwijken, het nieuwe petanqueplein werd feestelijk geopend, de buren gingen samen de Gouden-Boomstoet bekijken, er is de Paashaas die langs toert, er was een Zumba-avond, een Grote Verhalenavond, en een tentoonstelling van kunstenaars uit de buurt onder de noemer De Knotwilg Creatief. "Daar zijn we ook erg trots op. Er is veel talent in de buurt, en dat wilden we zo een podium geven. Er kwam een aquarelliste aan bod, naast een buur met patchwork, een meubelmaker, een buurt die heel gedetailleerde houten miniaturen maakt, een boekbinder, iemand die poppeninterieurs maakte, ... De expo ging door in het zaaltje van Blijmare, en was echt een succes.", vertelt Servaas.

Volgens Servaas zijn de Brugse Buurtcheques een goed iniatief. "Het vergemakkelijkt het werk en we tekenen zeer regelmatig op het aanbod in."

Voor Franne zijn sommige van die buurtactiviteiten een leuke gelegenheid om te spelen, om te genieten van de volksspelen, om zich te amuseren met buurjongens en -meisjes. "Het is wel jammer dat er niet zoveel kindjes in de straat wonen.", vertelt ze. Papa beaamt dit: "Maar het is wel een rustige straat met weinig verkeer, de Koude Keuken is vlakbij, de binnenstad niet veraf, en dankzij het speelplein in de straat kan er vollop gespeeld worden, al of niet met de step in de hand."

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: