Buurthuizen in zelfbeheer

Op de Nederlandse website 'Beheer je buurthuis' wordt kennis, kunde en  verhalen over het overnemen van buurthuizen in zelfbeheer gepresenteerd. Vaak omdat deze belangrijke ontmoetingsplekken anders wegbezuinigd worden. Het overnemen van een buurthuis is geen sinecure.

Veel bewonersgroepen zijn bezig met het overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties. Vaak omdat deze belangrijke ontmoetingsplekken anders wegbezuinigd worden. Het overnemen van een buurthuis is geen sinecure. Er is veel kennis en kunde nodig voor beheer, onderhoud en exploitatie; kennis en kunde die nu nog vaak ontbreekt.

Het LSA gelooft in een toekomst waarin bewoners zelf buurthuizen runnen en beheren. Daarvoor is Beheer je buurthuis, een nieuw project om kennis en kunde bij bewoners te brengen. Hoe doen we dat? Ten eerste door, in samenwerking met Dorpshuizen.nl/LVKK, een kennisbank voor zelfbeheer op te bouwen. Op die kennisbank vind je informatie, onderverdeeld in vijf hoofdonderwerpen:

Bestuur
Financiƫn
Beheer en exploitatie
Programmering
Overname

Om de informatie te vinden die je zoekt, blader je via Dossiers door alle artikelen van ons kennisplatform, of zoek je via de balk boven in beeld. Onderaan elk artikel vind je een aantal gerelateerde blogposts, waar een onderwerp in de praktijk wordt uitgediept.

De website 'Beheer je buurthuis' vind je hier!

Een voorbeeld van een buurthuis in zelfbeheer:

Zo vind je nog veel voorbeelden op de website 'Beheer je buurthuis'

Lees verder: