Ccleaner gebruiken om opstartprogramma's uit te zetten

Computer traag? Wellicht starten heel wat programma's op bij het starten van Windows. Met ccleaner zet je die snel (selectief) uit.

Scan eerst je pc op virussen of spyware, want die kunnen er ook voor zorgen dat alles dichtslibt. Als je zeker weet dat je systeem schoon is, dan is de meest voor de hand liggende reden voor de traagheid dat er teveel programma's tegelijkertijd automatisch opstarten met Windows. En die slokken allemaal een deel van je kostbare werkgeheugen op waardoor de pc langzamer wordt.

Met Ccleaner los je dat snel op:

Stap 1: Start Ccleaner op 

Stap 2: Klik op het derde tabblad én neem de tweede onderverdeling: 'opstarten': je ziet nu verschillende tabbladen, afhankelijk van hoeveel browsers je op je computer hebt staan. Elke browser heeft zijn eigen opstartprogramma's, dus je zult die per browser moeten afzetten.

Stap 3: Eerst begin je met de opstartprogramma's in Windows af te zetten. Klik op het programma dat je wil afzetten, en klik daarna rechts op de knop 'uitschakelen'. Het programma is daarmee NIET van je computer, maar het start alleen maar op als dat nodig is.

Stap 4: Herhaal die bewerking voor elke browser, voor elk tabblad

►Zodra je enkele dagen gewerkt hebt op de computer en weer wat updates gedaan hebt, of wat programma's geïnstalleerd hebt, kunnen er terug dingen opstarten, en zul je opnieuw moeten passeren om één en ander af te zetten.

►Wat mag ik uitschakelen en wat niet?

Goede kandidaten om uit te zetten zijn bijvoorbeeld mediaspelers als RealPlayer en QuickTime die zich op een vrij agressieve manier in uw systeembalk nestelen (voor de update-functie van deze programma's hebben we later nog een goede tip).

Andere programma's die u zonder problemen kunt uitzetten zijn zogenaamde snelstarters van software. Microsoft Office, Adobe Reader en ook OpenOffice.org maken hier bijvoorbeeld gebruik van: door alvast een deel van het programma in het geheugen te laden, zal de software sneller opstarten als u er op klikt. Dit is alleen nuttig als u deze software heel vaak gebruikt en daardoor tijdwinst boekt bij het starten van zo'n programma. Anders: gewoon uitzetten.

Verder is een algemene stelregel bij het uitzetten: als u een programma niet kent, of niet precies weet wat de functie is van dit opstart-item dan kunt u het beter laten staan - anders kunt u de werking van uw pc verstoren. Zoek desnoods even met Google naar het nut van het opstartende programma.

Waarschuwing Uw anti-virus-software, firewall of spywareverwijderaar moet u natuurlijk wel aan laten staan, want die moeten real time uw pc kunnen bewaken!

Toch iets teveel uitgeschakeld? Wellicht schakelt het zichzelf terug in bij een nieuwe opstart van de pc.

Wil je het nog eens zien en horen? Bekijk dan dit Nederlandstalig filmpje:

 

 


Zocht je (nog) iets anders? Ga hier naar een specifieke pagina over Ccleaner:

►Ccleaner downloaden en installeren
►Ccleaner: computer opruimen
►Ccleaner gebruiken om het register te kuisen
►Ccleaner om een programma te verwijderen op je computer
►Ccleaner om opstartprogramma's af te zetten

Lees verder: