Geschiedenis van huizen in Brugge zoeken

‘Huis’ is de ingang om alle informatie over huizengeschiedenis in Brugge en ommeland op te zoeken. ‘Kaart’ nodigt uit om historische kaarten naast elkaar te leggen en te vergelijken.

Historische kaarten of huizengeschiedenis? Kaart en Huis Brugge beantwoordt al je vragen:

Via de ingang Huis op de website kan je op zoek gaan naar alle percelen in de Brugse binnenstad waar er een archeologisch opgravingsverslag van gemaakt is. Deze verslagen zijn een verdiepende aanvulling op de huizengeschiedenis van het perceel. Net zoals het opzoeken en aanvullen van de huisgegevens uit het Stadsarchief van Brugge, is dit een lopend proces. Nog niet alle archeologische gegevens die voor handen zijn, staan online. Maar stelselmatig wordt verder gewerkt om alle archeologische sporen te koppelen aan een perceel of gebied.

Het onderdeel Huis van deze website bevat gegevens over de huizengeschiedenis van een groot aantal percelen in de Brugse binnenstad. Daarnaast vind je ook toegevoegde erfgoedinformatie over archeologische opgraving, beschermingen...  voor zowel Brugge centrum als de deelgemeentesKlik op het tabblad 'Gebruik' voor meer uitleg over de manier waarop je deze gegevens kan opzoeken en terugvinden.

Het luik Kaart van deze website bevat historische kaarten van de Brugse binnenstad, de deelgemeentes en omliggende gebiedenJe kan elke kaart individueel bekijken en bestuderen, maar ook twee kaarten selecteren en deze met elkaar vergelijken. Klik op het tabblad 'Gebruik' voor meer uitleg over de manier waarop je de kaarten kan bekijken of ga meteen naar de kaartenatlas.

Voorbeeld:
kaarten vergelijken van brugge
Bij 1 typ je het adres van het huis dat je wilt vinden
Bij 2 kies je links de kaart die moet bovenop liggen, en rechts de kaart die moet onderaan liggen
Bij 3 zie je een schuiver waarmee je de bovenste kaart transparant kunt maken: zo zie je hoe de kaart eronder (eventueel) samenvalt met die erboven. Zoals je in ons voorbeeld ziet, kun je ook kiezen voor een (recente) luchtfoto...

 

Kaart en Huis Brugge bevat ook heel wat informatie over de werkzaamheden van twee Brugse architecten: Jozef Viérin en Louis Delacenserie.

In Brugge en de rand zijn niet alleen gebouwen beschermd maar ook landschappen en dorpszichten. Via Kaart en Huis Brugge kom je hier meer over te weten. Niet alleen historische panden zijn waardevol genoeg om te beschermen. Ook een landschap of uitzicht over dorp of stad kan op dezelfde manier voor niet-passende ingrepen behoed worden.

Lees verder: