Google Drive algemeen

Google Drive biedt vijftien gigabyte gratis opslagruimte. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een Google gebruikersnaam en wachtwoord. Je kunt bestanden en afbeeldingen uploaden naar de cloud, nieuwe documenten maken, je bestanden delen met anderen, machtigingen in stellen voor het bekijken en bewerken.

Stap 1 Ga naar drive.google.com. Je kunt kiezen om Google Drive te downloaden of te werken via het internet. De laatste keuze is de meest logische voor beginners...

Stap 2 Je komt op het hoofdscherm "Mijn schijf". Wanneer je de eerste keer Google Drive gebruikt zullen er nog geen bestanden te zien zijn.

Stap 3 In Google Drive kun je je eigen documenten maken: klik op "nieuw". Er verschijnen enkele keuzes: een nieuw (leeg) document, een spreadsheet (=de naam die Google gebruikt voor een excel/rekenblad) en Google Presentaties (=de naam die Google gebruikt voor een powerpoint).

Stap 4 Je kan ook reeds bestaande bestanden (=dingen die anderen gemaakt hebben) op je schijf zetten. Dat doe je door op de "nieuw"-knop te klikken en daarna op "Bestanden uploaden".

Je krijgt dan je bestanden zoals op onderstaand scherm
(2 voorbeelden: links een afbeelding, rechts een spreadsheet) te zien:

Stap 5 Wil je de weergave van je hoofdpagina wijzigen zodat je bijvoorbeeld enkel de bestandsnaam ziet? Klik rechtsboven op het knopje lijstweergave/rasterweergave

In plaats van de foto's/ kleine voorbeelden kun je de bestanden nu in lijstvorm zien. Met wat extra info (eigenaar/laatst gewijzigd/bestandsgrootte)

Recent toegevoegde bestanden komen steeds bovenaan/onderaan te staan, naargelang de sortering. Klik op de knop: 'Laatst gewijzigd' om te wisselen.

Stap 6 De documenten kun je ook alfabetisch laten zetten zodat je ze makkelijker terug kan vinden. Dat doe je door bovenaan op het woord "Naam" te klikken

 

Stap 7 Het is ook mogelijk om een voorbeeld te zien van je document. Klik één keer op het document en het komt halfgroot te staan aan de rechterkant. Klik je op het oogje, dan zie je het groot.

Stap 8 Wil je sommige bestanden in een mapje plaatsen, ga dan naar "nieuw" en daarna naar "Map". Geef de map een naam en klik op "maken". De map zal nu te zien zijn in je hoofdscherm.

Nu kun je bestanden naar je map verplaatsen.

Stap 9 Wil je een bestand verwijderen? Klik met rechtermuisknop op een bestand en kies  voor "verwijderen".  

(Als je op prullenbak links klikt, dan kijk je wat er reeds in de prullenbak zit.​)

Meer weten:
Google Drive: Delen van bestanden
Google Drive: Documenten
Google Drive: Presentaties
Google Drive: Spreadsheets
Google Drive: Formulier
Google Drive: Teken diagrammen en flowcharts

Lees verder: