Google Drive: Spreadsheets

Met Google Spreadsheets heb je de mogelijkheid je kosten bij te houden, je verkoopcijfers te analyseren en je houdt het overzicht. De kracht van een spreadsheet ligt in zijn veelzijdigheid. Je kunt er grote hoeveelheden informatie mee analyseren, delen en beheren. Handig is dit ook voor wanneer je de huishoudkosten wilt bijhouden. Een spreadsheet kun je vergelijken met Microsoft Excel.

Stap 1 Ga naar de knop "nieuw" en kies voor Google Spreadsheets.

 

Stap 2 Nu heb je een lege spreadsheet voor je. Neem hier even de tijd om de menufuncties te bekijken en de knoppen op de werkbalk te verkennen. Let ook op de formulebalk bovenaan en de statusbalk onderaan.

Stap 3 Je kan een eenvoudig overzicht maken. Door in de cellen (vakjes) te klikken kun je er tekst in typen. Is het woord te lang voor de cel/past het woord niet in de cel? Dubbelklik dan op de lijn aangeduid met de rode pijl. Dit kun je doen bij iedere cel! Hieronder zal het voorbeeld met de huishoudkosten uitgewerkt worden.

 

Stap 4 De tabel kun je opmaken door de cellen te selecteren en daarna op het emmertje te klikken. Hier kun je kiezen uit heel wat kleuren.

Wil je er een tabel van maken met omlijning, klik dan op het icoontje net naast de emmer. Hier kun je verschillende manieren van omranding kiezen.

Stap 5 Met een spreadsheet hoef je niet aan hoofdrekenen te doen of je rekenmachine erbij te halen. Je kunt een formule invoegen zodat Google dit zelf uitrekent. Je wil de totale kost weten van je huishouden. Typ in cel A9 "TOTAAL" en ga daarna in de cel B9 staan.

Typ nu een"=" ( iedere formule in Spreadsheet en in Excel begint met een =-teken). Daarna klik je op B3 (kost water) en tel je alle cijfers bij elkaar op doormiddel van een "+". In onderstaande afbeelding wordt de formule nog eens weergegeven. Wanneer je klaar bent druk op "enter" op je toetsenbord. Wil je zaken aftrekken van elkaar dan gebruik je een het "-" teken in plaats van "+".

Wanneer je nu een kost wijzigt zal de totaalkost ook automatisch mee veranderen.

Stap 6 Wil je een grafiek of diagram toevoegen aan je document, selecteer dan de tabel (de ingevulde cellen) en klik daarna op het icoon "diagram".

Stap 7 Nu heb je heel wat mogelijkheden om je diagram/grafiek weer te geven

Wanneer je op "meer" of op het tabblad "Diagrammen" klikt, krijg je extra mogelijkheden.

Wanneer je de gewenste grafiek hebt gekozen, klik dan onderaan op "Invoegen". Nu kun je de grafiek verplaatsen.

Stap 8 Het document kun je een naam geven door links bovenaan op "Naamloze spreadsheet te klikken"

Ook dit document kun je delen met anderen door rechtsboven op"delen" te klikken.

Extra: je hoeft het document niet op te slaan. Dit doet Google Drive zelf.

Meer weten:
Google Drive: Algemeen
Google Drive: Delen van bestanden
Google Drive: Documenten
Google Drive: Presentaties
Google Drive: Formulier
Google Drive: Teken diagrammen en flowcharts

 

 

Lees verder: