HTTrack: backup of reservekopie van je website maken

"Een vraagje: op bijeenkomsten van Okra zou ik graag de website laten zien, maar in de zaal hebben we geen internet. Kan dit ?" vraagt Jeannine Helewaut. Dat kan inderdaad. Hier alvast een mogelijkheid: je website kopiëren naar je computer met HTTrack.

Stap 1 Ga naar de website van HTTrack.

Stap 2 Kies een passende versie van het bestand. Meestal is de suggestie (=recommend) wat jij nodig hebt, toch als je een 64-bits computer hebt....

Stap 3 Er zijn moeilijkheden of gevaren bij installatie: gewoon next en I Agree... om akkoord te gaan met de gebuikersvoorwaarden.

Stap 4 Ga naar het bureaublad en start het programma. Klik 'volgende'

Stap 5 Nu kun je kiezen waar je de kopie/backup wilt zetten op je computer:

5a = geef je project een naam
5b = kies een map in jouw computer om de backup te plaatsen
5c = Klik 'volgende'

Stap 6  Nu moet je de naam van de website intypen die je wilt kopiëren.
Let op: niet de korte naam, maar de volledige naam, anders kopieert het programma enkel de hoofdpagina!
Vb. niet www.zulle.be maar wel http://zulle.brugsebuurten.be

Wil je even oefenen? Probeer het dan met deze (kleine) website:
http://vinkenstraat.brugsebuurten.be

Stap 7 In het volgende scherm hoef je niet aan te duiden:

Klik gewoon onderaan 'voltooien'.

Stap 8 Je kunt nu mooi de evolutie volgen van het downloaden:

Bij een redelijk grote website, kan dat behoorlijk wat tijd in beslag nemen! Geduld !

Stap 9 Als de downlaod klaar is krijg je dit bericht:

Klik 'Voltooien' en 'Beëindigen': het programma sluit af.

Stap 10 Ga nu naar de plaats die je hebt aangeduid in stap 5b om de kopie te plaatsen. Dubbelklik op de map en je ziet allerlei bestanden staan:

10a: in deze map vind je de aparte pagina's
10b: in een deelmap van deze map (die de naam van je site heeft) zie je nu een map foto's. Daarin vind je alle foto's van je website in 2 groottes: de foto zoals te zien op de website (max. 515 pixels), en de foto zoals jij hem hebt upgeload naar onze website
10c: wil je de site tonen in een lokaal waar geen internet is? Klik dan dubbel op het index-bestand en de site gaat open in je browser.

 

Extra 1 Let op: je kijkt nu naar de offline-versie. Dat kun je zien aan het adres in de browser dat niet naar een www verwijst, maar naar een map in jouw computer:

 

Extra 2 Interne links zullen werken, externe links niet: je krijgt een foutmelding. Logisch want je hebt offline alleen de pagina's van jouw website opgeslagen, niet de bladzijden van die andere sites.

Extra 3 Probeer je de offline-versie uit op een computer die wel met intrnet verbonden is? Dan zullen zowel de interne als de externe links werken. De computer zal van de interne versie vlot overspringen naar het internet....

 


Een ander manier om je website te tonen in een lokaal waar geen internet is, is je smartphone gebruiken als hotspot. Dan heb je toegang tot internet en dan zal je computer je website laten zien. De verbinding kan wel wat traag zijn... hier lees je hoe ja dat doet...

 

Lees verder: