Inloggen met emailadres of via Facebook-Gmail-...

Bij veel websites kun je kiezen hoe je inlogt: via een emailadres of via een sociaal netwerk vb Facebook, Google, enz. Wat is het verschil?

Bij de meeste websites, bv. nieuwssites en kranten, moet je inloggen vooraleer je commentaar kunt geven.
â–ºDat doen ze o.a. om scheldpartijen zoveel mogelijk te voorkomen.

Daarbij krijg je meestal de optie om ofwel via je e-mail adres in te loggen, of via een sociale netwerk account.

Omdat die tweede optie veel vlotter verloopt dan via e-mail (daarbij moet je wachten op een bevestiging via mail van je log-in, en dan moet je ook nog eens een wachtwoord onthouden), kiezen de meeste mensen voor een inlog via Facebook.

Voor de website in kwestie is het voordeel van jou inloggen via sociale media dat ze toegang krijgen tot jouw informatie: je naam, profiel foto, en alle data die jij publiek gemaakt hebt.

Aanvulling

Facebook pakte onlangs uit de de anonieme inlog. Met de anonieme inlog krijgen de makers van apps en de websites waarop jij inlogt die informatie niet meer. Wat pech is voor hen, maar wel meegenomen voor jou - minder nieuwsgierige ogen om jouw privacy te bedreigen.

Jouw privacy is echter niet veel geholpen. Want echt anoniem ben je niet meer, want je logt eerst in in Facebook, en dan in je anonieme account. Facebook weet dus even goed als tevoren haarfijn op welke sites jij commentaar plaatst, welke apps je gebruikt, en alle metadata daarrond (hoe vaak je de site bezoekt, of je veel geld uitgeeft via een bepaalde app, enz.).

Meer nog: het verzamelt die data alleen voor zichzelf en deelt die niet meer met de makers van de apps en de websites. Het komt daardoor in een nog sterkere positie voor de uitbouw van zijn eigen adverteernetwerk.

Lees verder: