iso-bestand

Wat is een iso-bestand en waarvoor dient het?

Soms zijn bestanden op een speciale manier ingepakt, met het doel om later te branden op cd. Het bekendste bestandsformaat voor het branden is wellicht .iso. In een iso-bestand zitten andere bestanden, vergelijkbaar met een ingepakt zip-bestand. Een iso-bestand is echter speciaal gemaakt om te branden.

Een ISO (of Image) bestand is in feite een directe kopie van een CD of DVD. Alle data van die CD/DVD (audio, video, etc.) zijn opgeslagen in één enkel bestand.

Wanneer je een iso-bestand hebt, bijvoorbeeld via download, kun je dat niet zomaar branden. Je wilt immers niet het iso-bestand zelf branden, maar de bestanden die daarin zijn ingepakt.

Stap 1: Vanaf Windows 7 kun je met de rechtermuisklik op een iso-bestand en kiezen voor Schijfkopiebestand branden.

Stap 2: Leg je een lege cd in de lade (Selecteer eventueel ook de goede brander)

Stap 3: Klik je op Branden om de cd te maken.

Hier de uitleg bij Windows zelf (nederlands)
 


Heb je een oudere versie van Windows, dan heb je een hulpprogramma nodig om een iso-bestand te branden. Alle bekende programma's zoals Nero Burning Rom ondersteunen dit, maar je kunt ook een gratis programma gebruiken zoals CDBurnerXP. Laat je niet misleiden door de naam van het programma: het werkt in alle versies van Windows!

cdburnerxp

Let wel op dat je bij de laatste stap van de installatie kiest voor lk ga niet akkoord, want anders wordt er extra software geïnstalleerd. Klik na het starten van het programma op Openen.... Selecteer het iso-bestand en in het volgende menu op Branden schijf.

Lees verder: