Kunstwerk in de buurt - Middelburg

In de Stadhouderlaan werd in 2010 een grappig en tegelijk symbolisch beeld 'geplaatst' dat veel vragen oproept. Zou zo'n beeld iets zijn voor jouw straat?

Edwin Zwakman maakte Straat in 2010. Straat is een exacte kopie van een rijtje huizen aan de Stadhouderslaan. De schaal van de huisjes is 1:20. Het object boven water is ca. 45 x 39 x 250 cm. Onder water bevindt zich de kiel verzwaard met gewicht om de huisjes stabiel te laten drijven. Als een surrealistisch eilandje dobbert het onbereikbaar in de wind, een stukje verdwaald miniatuur Walcheren. De motivatie er achter is het creƫren van een klein, onverwacht moment waardoor men het alledaagse even een tweede blik gunt. Dit knoopt aan bij de traditie van de Hollandse schilderkunst. Het straatje van Pieter de Hoogh is doodnormaal en zou destijds door niemand een blik waardig bevonden zijn. Nu stromen er jaarlijks duizenden bezoekers langs. Iets afbeelden betekent ook het tot iets bijzonders verklaren. Het statige witte huis aan de Philips Angelvijver had als drijvend object zeker een mooi beeld opgeleverd. Maar van dat gebouw zien we het bijzondere zo ook wel in. De functionele, bescheiden architectuur van de tweede helft van de 20e eeuw wordt nu niet vaak geroemd om zijn schoonheid. Maar wat zullen die paar overgebleven rijtjeshuizen over driehonderd jaar voor gevoelens oproepen? Straat werd 9 april 2010 onthuld. Het maakt deel uit van het project Kunst in de Wijk, 2007-2011. In zes wijken konden bewoners een keuze maken uit verschillende schetsvoorstellen. Tussen november en maart overwintert Straat op het droge.

Edwin Zwakman (ook maker van de foto helemaal boven) werd in 1969 geboren in Den Haag en studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Rijksacademie in Amsterdam. 

(Bron en meer lezen: kunst in Middelburg in beeld )

Lees verder: