Google Drive: een nieuw document maken

Google Drive heeft met GOOGLE DOCUMENTEN een uitgebreide tekstverwerker aan boord. Je maakt er documenten mee zoals in Word. Ze worden automatisch online opgeslagen, maar je kan ze ook offline bijhouden in een mapje.

Stap 1 Nadat je ingelogd bent, kun je een nieuw document aanmaken.

A. Ga je via documenten? Klik dan op het blad met het plus-teken:  

Bij de app 'documenten' klik je op de plus-in-een-bolletje rechtsonder in je scherm: 

Een nieuw, leeg document opent én je kan beginnen typen.

B. Ga je via Drive? Klik dan op de knop  en daarna op "Google Documenten" in het menu dat verschijnt.

Stap 2 Er wordt een 'naamloos document' geopend (= een gewoon wit blad). Neem even de tijd om het menu en de knoppen in de werkbalk bovenaan te verkennen. Let vooral op de opties in de uitklapmenu's "Invoegen" en "Opmaak". Wie vertrouwd is met Microsoft Word zal alles meteen herkennen.

Stap 3 Vanaf nu is het mogelijk om tekst te typen. Typ eerst de titel van je blad/document én klik meteen in de tekst 'Naamloos document' linksboven. Je titel wordt (automatisch) de naam van het document (maar je kan natuurlijk ook iets anders intypen).

Stap 4 Voeg nu tekst toe: zelf typen of ergens anders kopiëren en hier plakken.Stap 5 Laat lijstjes opvallen door opsommingstekens te gebruiken. Selecteer de gewenste tekst (1) en klik daarna rechts bovenaan op het icoontje van de opsommingtekens (2).

Stap 6a Informatie wordt duidelijker als het in een tabel staat. Plaats de cursor waar je de tabel wilt en klik op Tabel > Tabel invoegen. Geef met de muis aan hoe groot de tabel moet worden. 

Stap 6b De tabel kun je ook opmaken. Selecteer de rij die je een kleur wil geven, rechtermuisklik in de selectie en ga naar tabeleigenschappen. Rand, vulkleur cel, vulkleur rij, uitlijning,... kun je hier instellen.

Stap 7 Tekst opmaken

Met behulp van de werkbalk kun je de tekst opmaken naar eigen wens. Hier kun je lettertype, lettergrootte, uitlijning... kiezen.

Stap 8 Naam wijzigen van het document: klik links bovenaan in de naam én je kan die meteen wijzigen. 

Klik op enter OF gewoon in het document en de naam is gewijzigd.

Extra Wil je het document (later) downloaden, delen, als bijlage versturen of publiceren? Lees dan hier hoe je dat doet.

Merk op: je hoeft het document niet op te slaan. Dat doet Google Drive zelf:

opslaan in google drive

Meer weten:

Google Drive: Algemeen
Google Drive: Delen van bestanden
Google Drive: Presentaties
Google Drive: Spreadsheets
Google Drive: Formulier
Google Drive: Teken diagrammen en flowcharts

Lees verder: