Google Drive: Vertalen/Translate

Het gebeurt vaak genoeg dat je een interessant onderwerp ziet op het internet, maar dat je de tekst niet begrijpt omdat die in een vreemde taal is geschreven.

Stap 1 Ga naar Google Translate

Stap 2 Bovenaan elk kader kun je de taal kiezen.

Stap 3 Wanneer je twijfelt welke taal het is, kun je zelfs met de knop "taal herkennen" uitzoeken. Of je kunt de tekst in het kader plakken/typen en Google Translate zijn werk laten doen (meestal wordt de tekst automatisch vertaald)

 

Stap 4 Typ of kopieer nu het gewenste woord in het kader (1)en selecteer rechts de taal waarin het woord moet vertaald worden (2). Normaal zal Google het woord automatisch vertalen. Indien dit niet zo is, klik dan op de knop "vertaal" (3).

Stap 5 Wil je ook weten hoe een bepaald woord of een bepaalde zin wordt uitgesproken? Klik dan op de luidsprekers onderaan rechts van elk kader.

Stap 6 Onder beide kaders vind je telkens wat extra uitleg over de vertaling

Extra: Als je met Google Vertalen tekst vertaalt, moet je bedenken dat het om een computervertaling gaat en dat zo'n vertaling niet perfect zal zijn. Probeer maar eens wat voorbeeldzinnen uit om te zien wat die opleveren. Waarschijnlijk krijg je af en toe een tekst die aanvankelijk wat vreemd aandoet. De truc is dat je de vertaling in zijn geheel leest, zodat je de strekkingen van de tekst begrijpt. Als er maar een paar woorden veerkeerd  vertaald zijn, kan je die vaak zelf verbeteren. Google houdt geen rekening met de woorden die in bepaalde taal op een andere plaats worden gezet (woordvolgorde). Vertrouw er dus niet blindelings op.

Meer lezen over de mogelijkheden met Google?

Lees verder: