Filmpjes van 6 seconden bij Vine

Muzieksamples duren vaak maximaal 6 seconden, Vine-bestanden duren maximaal 6 seconden. Al eens afgevraagd waarom precies 6 seconden?

Vine is, zoals je wellicht weet, een dienst waarbij je korte filmpjes maakt van achter elkaar geplakte foto's of videofragmenten, dat dan in een eeuwigdurende loop vertoond wordt. Je kan Vine-bestanden inbedden in een website, net zoals je een YouTube filmpje kan inbedden. Vine kende zoveel succes met zijn technologie dat niet alleen Twitter het bedrijf gekocht heeft, maar dat de Vines ook al te vinden zijn op sommige filmfestivals en gebruikt worden in marketingcampagnes.

Maar heb je je al eens afgevraagd waarom een Vine maximum 6 seconden duurt? Dat heeft net dezelfde reden als waarom rappers en hip-hoppers fragmenten van andere songs van maximum 6 seconden gebruiken in hun mix, en waarom in een podcast bijvoorbeeld maximum 6 seconden ten gehore gebracht worden van een song. En die reden zijn de auteursrechten: je mag namelijk 6 seconden gebruiken van een auteursrechtelijk beschermd werk, niet meer en niet minder.

In een commentaar op het artikel wordt gesteld dat die 6 seconden regel voor muziek eigenlijk niet bestaat. De Amerikaanse wet zegt dat, wanneer muziek gesampled wordt, het fragment zo kort of zo onbelangrijk moet zijn dat de gemiddelde luisteraar het origineel niet kan herkennen in het gebruikte sample.

(bron: www.netties.be Zie hier het volledige artikel)

Veel meer info over Vine ook bij Een manier om... 

 

Lees verder: