Hoe kan ik gescand artikel uit de krant verbeteren

"Ik scande een artikel uit de krant over mijn voetbalploeg. Maar hoe krijg ik het contrast beter ? Hoe kan ik het doorkomen van de tekst van de achterzijde voorkomen of wegmoffelen ?", vraagt Boudewijn Van Vlaenderen.

Enkele tips in dat verband:

1. De ene scanner levert beter werk dan de ander. Als er een optie 'kranteartikel' is, gebruik die dan.

2. Leg een zwart blad bovenop je kranteartikel voor je de klep dicht doet en begint te scannen. Daardoor zal de tekst en de foto op de achterkant van je krantenpapier minder aanwezig zijn.

3. Scan het artikel in een hogere resolutie in. Op je scan zie je dan wel veel oneffenheden, maar als het artikel kleiner te zien is op je computerscherm, valt dat meestal erg mee.

4. Ken je iets van Photoshop? (maar met sommige andere programma's kan het natuurlijk ook). Dan bevat een fotobewerkingsprogramma functies om de scan te verbeteren

scannen foto uit de krant
Ga in de menubalk naar verbeteren. In pricipe kun je elke knop loslaten op je artikel en kijken wat er gebeurt.
-'automatisch Slim repareren' gaat zelf op zoek om alle aspecten in één keer te verbeteren, vaak met goed resultaat. Eén enkele keer lijkt het ook weer nergens op...
-belichting>schaduwen/hooglichten geeft je heel krachtig gereedschap om meer of minder licht in je foto te brengen en om het contrast te laten toenemen. Gewoon even proberen met de drie schuivers, wat jij precies goed vindt.

Het blijft een beetje zoeken om een juist evenwicht te vinden...


Voeg je artikel uiteindelijk toe met het fototoestelletje (als een foto dus) en zet zeker de functie 'vergrootbaar na klik' aan.

Lees meer over scannen

Wij scannen jouw foto's

Gescande oude foto's uit het Sanderkwartier.
Gescande oude foto's in de Buurtcomputerclub in Sint-Jozef.
Gescande oude foto's uit Sint-Gillis Brugge.
Gescande oude foto's uit de Bisschopsdreef.

Ingekleurde oude foto's van Brugge.

Het scanproject van BruggeLokaal.

 

Lees verder: