Digitale kranten, boeken, tijdschriften lezen online

Waar kun je digitaal lezen?

Veel informatie die vroeger gratis online beschikbaar was verdween achter een betaalmuur: je kunt alleen de inleiding lezen, om het hele artikel te kunnen lezen, moet je betalen. Een beperkt aantal artikels is nog gratis te lezen, of je krijgt een aantal artikels gratis per maand, of ...

We bekijken hieronder enkele plaatsen waar je digitaal leesvoer kan vinden, vaak tegen betaling!

Blendle: (enkel) artikels kopen uit krant of tijdschrift

Blendle
De werking van Blendle is eenvoudig. Via de applicatie kun je nog steeds op een klassieke manier door de verschillende kranten bladeren. Door een artikel aan te klikken, koop je het. Prijs: naargelang de lengte, de actualiteit,...verschillend. "Wij zijn ervan overtuigd dat als je het makkelijk maakt om artikels aan te kopen, dat mensen dat ook gaan doen", klinkt het bij Blendle. " Mensen kopen niet langer een hele krant voor één artikel. Net zoals ze geen hele cd kopen voor één nummer."

Spotify voor kinderboeken: Booqees


Spotify voor boeken? Onbeperkt (kinder-)boeken lezen? Booqees is dan wat je zoekt. Lees meer over booques

Het goede nieuws is dat je geen toegangscode nodig hebt om te zien hoe Boekenwolk werkt. Als je op een tablet of pc naar de startpagina gaat, kun je de eerste pagina's van alle e-books doorbladeren als voorproefje. Een toegangscode is dus alleen nodig om een heel boek te kunnen lezen. Zo kun je toch zien wat het is.

Storytel

storytel

Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je luisterboeken kunt luisteren op je telefoon. Download de Storytel app voor iPhone of Android, sluit een abonnement af en luister naar een bibliotheek van boeken, waar en wanneer je maar wilt. Je mag zoveel boeken luisteren als je maar wilt. De boeken worden naar je telefoon gestreamd. Het is ook mogelijk om luisterboeken offline op te slaan, zodat je ze ook kunt beluisteren als je even geen beschikking over internet op je telefoon hebt. Er kunnen maximaal vijf boeken tegelijk offline bewaard worden. Ook Nederlandstalige boeken. Storytel werd in 2005 opgericht in Zweden.

Strips lezen op je tablet of smartphone?

Er zijn diverse gratis apps die je kunt gebruiken om e-books en comics mee te lezen.
universal book reader  Met Universal Book Reader kun je boeken lezen in pdf- en epub-formaat.
-Als je in het programma de functie »Importeren« aantikt, zoekt de app naar alle epub-bestanden op het apparaat en op de aangesloten geheugenkaarten.
-Door de optie »Inclusief PDF-bestanden« te selecteren, wordt ook dat soort bestanden meegenomen. Digitale comics zijn, behalve in pdf- of epub-formaat, vaak in cbr- of cbz-formaat verkrijgbaar.

Voor het lezen van stripverhalen in cbr- of cbz-formaat is de app Challenger Comics Viewer een aanrader. Bij deze app moet je aangeven in welke map je stripverhalen staan, dus het is handig om ze eerst allemaal te verzamelen in één map. Je kunt er overigens ook pdf-bestanden mee lezen.
Let op: van beide apps  is ook een betaalde versie aanwezig in de Play Store.

Slechtzienden kunnen kranten beluisteren via app

Blinden en slechtzienden kunnen de kranten en tijdschriften vanaf nu op smartphone of tablet beluisteren via een luisterapp van anderslezen.be. Voordien kon dat enkel online via hun speciale DAISY-speler, pc, webbox of op cd. In de luisterportefeuille zitten de zeven Vlaamse kranten en een dozijn tijdschriften, waaronder Humo, Knack en Dag Allemaal. Momenteel maakt 70 tot 80 procent van de slechtzienden gebruik van de ondersteuning, aldus Liesbeth Vanhamme van Kamelgo, de vzw die dagelijks de audioversie van de Vlaamse kranten publiceert.

 Digitale boeken ook in Nederlandse bibliotheken 

Je  kunt  sinds  kort  e-books  lenen  bij  sommige (Nederlandse) bibliotheken via de website www.bibliotheek.nl. Op de site maak je een account aan met behulp van je bibliotheekpasnummer. In het systeem zijn zo'n 5000 boeken opgenomen die je kunt lezen op je tablet, smartphone, computer of e-reader. Boeken van drie jaar
en ouder zijn gratis, maar voor nieuwere e-books moet je betalen. De digitale boeken die je downloadt als pdf of epub zijn zo beveiligd dat ze na drie weken niet meer leesbaar zijn.

Lees verder: