Tabbladen

Als je het programma open zet om op internet te kijken, dan kun je zoveel pagina's openen als je wilt, tegelijkertijd!

Bij de meeste computers gaat meteen één tabblad open, als je het programma om op internet te zoeken (= de browser, door veel mensen 'google' genoemd) opent:

een tabblad openen

Maar je kan daar telkens opnieuw op klikken, op dat laatste blokje: telkens opent er een pagina meer op internet. Je kan de voordien geopende pagina's nog gewoon bekijken daar op één van die tab-jes te klikken.

tabblad sluiten

Je kan één  tabblad sluiten door op de X rechtsboven op dat tabblad te klikken. Sluit je het programma volledig, dan worden alle tabbalden in één keer gesloten:

Tabbladen zien er bij elk programma om op internet te kijken (bv Internet Explorer/ Edge/ Chrome/ Firefox/ Safari/...) een beetje anders uit. De X om te sluiten is bv. soms alleen zichtbaar als je met cursor boven het tabblad staat.


Extra's die nuttig kunnen zijn bij tabbladen: enkele tips

Let op: deze tips werken vaak enkel in Chrome! Niet in andere browsers...

Tip 1 Je kan eenvoudig de volgorde van tabbladen wijzigen. Klik het tabblad aan en versleep het naar de gewenste plaats.

Tip 2 Je kan ook verschillende tabbladen in één keer verplaatsen:
-Hou de Ctrl-toets ingedrukt
-Klik nu de tabbladen aan die je wenst te verslepen (ze blijven helder, terwijl de andere transparanter, lichter gekleurd worden)
-Pak één vast en versleep. Alle geselecteerde verslepen mee .

Tip 3 Wil je één blad zichtbaar open laten staan, terwijl je in een ander tabblad werkt?

twee tabbladen naast elkaar

-Blijf de Windows-toets induwen en klik één keer op de linkerpijltjestoets. Je blad wordt halfgroot.
-Sleep het tabblad dat je wilt zien naar het andere stuk van je scherm.
Je blad wordt halfgroot en de twee staan naast elkaar. Terwijl je werkt in de ene blijft de andere netjes staan.

Merk op: je kan het tabblad nadien gewoon weer op zo'n vorige plaats slepen.

Tip 4 Je kan een bestaand tabblad (dat nu verborgen is) snel openen door de Ctrl-toets in te drukken en het (volg)nummer van het tabblad te typen op je numeriek toetsenbord.

Tip 5 Staat er op je bureaublad of in je verkenner een afbeelding, muziek- of videobestand én wil je snel weten wat het is? Sleep het bestand dan in je Chrome-venster. Meestal zal Chrome de foto meteen tonen of zal het muziekje/filmpje beginnen spelen ... Leuk toch?!

Wil je niet dat het bestaande tabblad vervangen wordt? Sleep dan het bestand op het blokje om een nieuw tabblad te nemen, én je bestand opent zich netjes in een nieuw tabblad! Nog handiger.

Lees verder: