Wifi buitenshuis, veilig of niet?

Wanneer je op reis bent of je buitenhuis bevindt kun je op twee manieren verbinding maken met het internet, namelijk via wifi (van het hotel, restaurant, of gratis wifi in het park) of door het 3G/4G netwerk te gebruiken. 

De meest veilige manier om internet te gebruiken buitenshuis is het 3G/4G netwerk. Dit netwerk wordt door jouw provider (bv Telenet, Proximus, Orange,...) via zendmasten verspreidt. Meestal zit er in jouw pakket een stuk gratis data (gratis 3G/4G) wat heel handig is. Is de data op, dan wordt het 3G/4G netwerk betalend). Op deze manier kunt u dus ook zonder gevaar gebruik maken van bv. internetbankieren. 

Er bestaat ook een tweede manier, namelijk door wifi te gebruiken. Deze internetverbinding is tevens draadloos en wordt tegenwoordig vaak gratis aangeboden. Denk maar aan het hotel waar je op vakantie bent geweest of een restaurant, park... Waarmee je verbinding maakt heet een wifi-hotspot. Maar is dit wel zo veilig?

De beveiligde wifi waar je kan verbinding mee maken door een wachtwoord in te geven is in principe veilig(er). Denk bijvoorbeeld aan hotel waar ze u de wifi-code meegeven. Dan is de verbinding beschermd. De ene bescherming is natuurlijk niet te vergelijken met de andere.

Het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld een hotel kan natuurlijk aan iedereen gegeven worden. Het wachtwoord is dus ook beschikbaar voor internetcriminelen. Soms gebeurt dat er een klein bedrag wordt gevraagd voor het wifi-gebruik maar ook dan is het niet zeker dat de verbinding veilig is. 

Mag je dan helemaal geen gebruik meer maken van de wifi-verbinding als die aangeboden wordt? Tuurlijk wel maar let dan zeker op volgende zaken:

  • Hou het bij algemeen surfen, zoals bijvoorbeeld het nieuws lezen of het weerbericht opzoeken. Hier geeft u geen persoonlijke gegevens af dus dan ben je ook niet interessant voor de internetcriminelen.
  • Je surft best niet naar je internetbankieren, Facebook, e-mails,... Wil je bijvoorbeeld toch jouw e-mails controleren, gebruik dan het 3G/4G netwerk. 
  • Gebruik de app-versie, dat is meestal veiliger, zoals de app van jouw bank, Facebook, e-mail,...

Lees verder: