Stokersstraat

De Stokersstraat is een korte straat gelegen in centrum Brugge, in de buurt van de Gistfabriek, waar het ook zijn naam aan dankt. Op 16 augustus 2015 was er weer straatfeest met buurtcheque.

In 1928 werd een straat gemaakt op gronden van de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. Hun sociale bouwmaatschappij 'De Goede Woning' bouwde er woningen voor de arbeiders en bedienden van de firma. De huizen hadden een typisch 'Hollands' trekje: identieke huizen met identieke deuren, vensters en vensterluiken in de zakelijke stijl van de jaren 1930. Aanlegplan naar ontwerp van architect M. De Meester (Brugge) in navolging van het typisch Engels tuinwijkmodel. In de loop van 2016 wordt de straat heraangelegd en zal van uitzicht veranderen.

stokersstraat brugge

brugge brugsebuurten stokersstraat zomerfeest 2015

Op 16 augustus werd al voor de 5de keer feest gevierd in de straat: vroeger was er barbecue, waarop ook mensen uit de buurstraten aanwezig waren. Maar het vele opruimwerk nadien deed buurtcomité 't Stokertje besluiten om de formule te vereenvoudigen. Iedereen brengt nu zijn  eigen tafels en stoelen mee naar buiten, er is volop drank en 's avonds kan je gewoon een braadworst eten.

stokersstraat komvest brugge gistfabriek

Naast het straatfeest nemen ze hier ook graag deel aan andere activiteiten die door Stedenbeleid opgezet worden. Onlangs gingen ze karabijnschieten in de Violierstraat: daar waren ze heel erg opgetogen over. Een echte aanrader ook  voor andere comités, vinden ze. Ook aan de bloemenactie nemen ze elk jaar weer deel:

bloemenactie stedenbeleid brugge bruggelokaal

Voor de triënnale waren ze dan weer niet ingeschreven. Maar ondertussen kwam er steeds meer vraag in de straat én dus hebben ze maar zelf een gids gezocht en gaan ze met een twintigtal bewoners op stap. Hieronder zie je dan weer enkele fragmenten van de petanquenamiddag:

petanque stokersstraat brugge brugsebuurten

Lees verder: