Nieuwsbrief: hoe verbeter ik mijn nieuwsbrief aan de leden?

Hoe kan ik zorgen dat mijn nieuwsbrief er nog beter uitziet zodat nog meer mensen zin hebben om die te lezen? Wat kan ik verbeteren om de lezers maximaal te helpen (en dus te behouden als geïnteresseerde!)?

Hier een voorbeeld van een ontwerp-nieuwsbrief met 5 aandachtspunten. Daaronder punt per punt tips en uitleg met suggesties voor verbetering:

hoe verbeter ik mijn nieuwsbrief?

Tip 1 Goed dat er een herkenbare strook bovenaan staat. Helaas is de kwaliteit van de strook flink achteruit gegaan door die kleiner te maken. Je slaat best de hoofding opnieuw op in de juiste grootte (ongeveer 600 pixels). Hier zie je dat de strook dan automatisch beter wordt van kwaliteit:

Extra: vergeet ook zeker niet om een link naar de website op die afbeelding te plaatsen! (zie bij tip 4 en 5 hieronder voor meer uitleg)

Tip 2 De tekst staat erg dicht bij de rand, wat er niet zo mooi uitziet. Ook de tweede foto (van de bunker) plakt tegen de rand.

Oplossing: typ je tekst op een pagina in je website en kopieer de tekst daar. Dan zal er wel ruimte zijn tussen zijkant en tekst/foto.

Wil je toch je tekst intypen in de e-mail? Kijk dan even naar tip 4 hieronder)

Tip 3 Op 'Lees meer...' moet natuurlijk een link staan naar de betreffende pagina waar de uitleg staat over dat onderwerp. Ga daarvoor even naar één van deze artikels op deze website:

  • hyperlink plaatsen op tekst in je nieuwsbrief en verwijzen naar pagina uit jouw website
  • hyperlink plaatsen op foto en verwijzen naar pagina uit jouw website

Tip 4 Goed dat je een tabel hebt ingevoegd. Zo blijft de tekst mooi op zijn plaats. Standaard zal Word een zwarte rand omheen de tabel zetten, maar die valt wel heel erg op: "een beetje een doodsbericht" zullen sommigen ervaren. Daarom zou je beter eerst de kleur van de rand van je tabel wijzigen voor je ze kopieert in Word. Dat kan heel simpel door hier een kleur te kiezen:

hoe geef ik rand tabel een kleur in Word?

Tip 5 Je merkt dat de foto klein staat, terwijl er nog veel ruimte over is aan de rechterkant. Ook staat die foto erg tegen de rand gedrukt. De link op de foto werkt niet goed (dat kun je op mijn schermafdruk natuurlijk niet uitproberen...)

oplossing:

Plaats bij voorkeur in nieuwsbrief gebruikte afbeeldingen in een archief-map nieuwsbrief ergens (een beetje verdoken) op je website. Dan kun je makkelijk de juiste link invoegen (zie tip 4 hierboven) én meteen zal de foto ook niet meer tegen de rand staan.

Je kan natuurlijk ook reeds ingevoegde foto's die op je website staan gewoon daar kopiëren en plakken in je nieuwsbrief. Als er een vergroting aanstaat, dan zal die werken, ook in je nieuwsbrief. Als er een link op zit, zal die ook werken. Dubbel makkelijk én weinig werk.

Lees verder: