Bewoners lenen geld voor koffiehuis

In Gent leenden een aantal buurtbewoners geld om een extra stuk huis te kopen voor wijkkoffiehuis 'Trafiek'  in de Brugse Poort.

(bron: Het Nieuwsblad - Donderdag 29 November 2012 * AUTEUR: BERT STAES)

GENT - De Brugse Poort tast in haar buidel om de toekomst van koffiehuis vzw Trafiek te garanderen. Trafiek heeft 55.000 euro nodig om een bijhuisje te kopen, maar werkt zonder subsidies. Daarom lenen vijftig bewoners en organisaties uit de wijk Trafiek elk 1.000 euro.
Koffiehuis Trafiek opende vier jaar geleden de deuren in de Haspelstraat, midden in het hart van de Brugse Poort. Vier buurtbewoners boksten een vereniging zonder winstgevend doel in elkaar en richtten een koffiehuis op waar de buurt kon samenkomen. Een koffiehuis en niet een café, om ook de moslims in de wijk erbij te betrekken.

Ramp

Trafiek kiest ervoor om als onafhankelijke vzw zonder subsidies te werken. Een grote ploeg vrijwilligers houdt het koffiehuis draaiende. Met succes, want Trafiek groeide de laatste jaren uit tot een van de motoren en populairste ontmoetingsplekken van de Brugse Poort.
Begin dit jaar kwam er slecht nieuws. ‘De eigenaar van een bijgebouwtje naast het koffiehuis wil zijn pand verkopen. Maar wij gebruiken dat als berging voor drank en groenten. Het gebouwtje verliezen, zou een ramp zijn. We hebben echt elke centimeter nodig', zegt Hilde Verschaeve van Trafiek.

Er zat niets anders op dan het bijgebouwtje zelf te kopen. ‘Maar daarvoor hadden we naast onze eigen spaarpot nog zo'n 55.000 euro nodig. Niet eenvoudig voor een vzw'tje zonder subsidies. Elke euro telt voor ons', zegt Verschaeve. ‘Bovendien willen we princi- pieel - en met de bankencrisis in het achterhoofd - niet bij een bank gaan lenen.'
Onwaarschijnlijk

Trafiek deed een oproep aan de Brugse Poort om het geld bijeen te krijgen. Drie maanden later is de som ruimschoots bijeengespaard.. ‘Vier bevriende organisaties en zo'n 45 personen of gezinnen uit de buurt lenen ons elk renteloos 1.000 euro. Trafiek betaalt hen op tien, vijftien of twintig jaar terug, zoals ze zelf verkiezen', zegt Verschaeve.
Prachtig

Met het ingezamelde geld kan Trafiek het huisje kopen en renoveren. ‘De respons van de wijk doet enorm deugd. We beseffen dat niet iedereen ons zomaar 1.000 euro kan lenen. Maar het is toch prachtig dat mensen die het iets breder hebben, iets doen waar de hele buurt mee van kan genieten. Bovendien kenden we het overgrote deel van de mensen die ons nu steunen nog niet bij de start van Trafiek. ‘

Lees verder: