Verwijderde foto's terug vinden met recuva

Ik heb per ongeluk een aantal foto's van mijn computer verwijderd en ze staan ook niet meer in de prullenbak. Is er een manier waarop ik deze foto's nog terug kan krijgen?

recuva downloaden

Als je per ongeluk een aantal foto’s hebt weggegooid en ook de prullenbak al hebt geleegd, dan wordt het lastig. Dan kun je een programma als Recuva gebruiken.

Stap 1: Het programma is te downloaden van www.piriform.com/recuva/builds. Klik op de knop »Download« bij »Recuva – Installer« en haal het bestand binnen. Start de installatie en kies bij »Select your language« de optie »Nederlands« en klik op »Next«. De installatie en het programma is dan in het Nederlands. Klik twee keer op »Volgende« en haal het vinkje weg bij »Installeer Google Toolbar gratis in combinatie met Recuva«, want dit programma heb je niet nodig. Klik op »Installeren« en daarna op »Voltooien«.

Stap 2: Er wordt automatisch een assistent gestart die je helpt met het terughalen van de bestanden. Klik op »Volgende« en selecteer de optie »Afbeeldingen«. Klik op »Volgende«, klik op »Op een specifieke locatie« en op »Bladeren…«. Kies de map waar de foto’s eerst in stonden, klik op »OK«, »Volgende« en »Start«.

Stap 3: Het programma gaat nu op zoek naar fotobestanden die weggegooid zijn. Als Recuva klaar is, krijg je een lijst met bestanden te zien die je terug kunt halen.

Stap 4: Blader door de bestanden en zet een vinkje bij de afbeeldingen die je terug wilt halen en klik op de knop »Terughalen…«. Kies een map waar de bestanden neergezet moeten worden. Het beste kun je hier een andere harde schijf kiezen dan waar de bestanden eerst op stonden. Dit mag bijvoorbeeld ook een usb-stick zijn.

Stap 5: Vervolgens klik je op »OK« om het venster te sluiten. Recuva probeert vervolgens om de bestanden terug te halen. Klik op »OK« als het programma klaar is. De bestanden verschijnen in de geselecteerde doelmap.

Extra: Als het programma niets heeft gevonden kun je het nogmaals proberen, alleen zet je dan tijdens het instellen een vinkje bij de optie »Uitvoerig scannen inschakelen«. Het programma gaat dan nog dieper graven naar de bestanden, maar dat kan een behoorlijke tijd in beslag nemen. Als het programma vervolgens nog steeds niets vindt, zijn de foto’s jammer genoeg niet meer te redden.

Lees verder: