Video bestanden in VOB op een DVD

Op een DVD zie ik twee mappen staan. Eén ervan 'AUDIO_TS' is leeg. In de andere 'VIDEO_TS' genaamd,  zitten VOB-bestanden. Zit er dan geen geluid bij? Wat zijn die VOB-bestanden eigenlijk? 

De bestanden in de map 'VIDEO_TS' zijn de film. 
De lege audio_ts-map is misleidend: die is leeg. Beetje raar, natuurlijk, met zo'n naam.... De audiobestanden staan gewoon in de video_TS-map, maar niet apart (je ziet dus geen mp3, wav,...). Het geluid is ingebakken in het VOB-bestand.

►Je kan dus niet zomaar het geluid of de muziek uit een DVD halen!

In de VIDEO_TS-map gaat het vooral om de grote VOB-bestanden die maximaal 1 GB groot kunnen zijn. Die VOB-bestanden zijn doorgenummerd en dat is tevens de volgorde waarin ze worden afgespeeld door de DVD-speler, TV of mediaspeler.

Verder zie je IFO-bestanden op DVD-Video's en die bevatten informatie over – bijvoorbeeld – de hoofdstukken. Ondertitels en audiosporen zitten in de VOB-bestanden gebakken.

DVD kopiƫren?

Dan kan niet zomaar (tenzij de DVD niet beveiligd is bv een zelfgemaakte DVD).
Dvd's die je koopt in de winkel (films en documentaires bv.) zijn gescrambeld. Als je ze kopieert, staan de delen niet meer in de juiste volgorde en is de DVD niet bruikbaar. 

Je zult de DVD eerst moeten de-scrambelen. Dat kan met een aangepast programma zoals DVD Shrink.

Extra

Een los stukje VOB-bestand krijg je soms niet afgespeeld. Probeer dan even één van deze oplossingen:

► installeer het gratis VLC-player en veel kans dat het lukt

► je kan de vob-extensie ook wijzigen in een mpg-extensie én dan speelt het stukje af met je gewone videospeler

Lees verder: