Gezipt bestand openen in Windows

Wat is een gezipt bestand en vooral: hoe open ik dat?

Hoe kun je een zip-bestand openen?

Bij Windows 8, 7 en Vista heb je geen extra programma nodig om het te openen.

Stap 1: Ga naar de verkenner (=windows-toets+E).

Stap 2: Blader naar de map waar je het bestand hebt opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies in het menu voor "Alles uitpakken…".

Stap 3: Selecteer de map waar je het bestand wilt uitpakken en klik op "Uitpakken". Je bestanden staan nu in een nieuw mapje dat vrij toegankelijk is. Het gezipte origineel mag je weg gooien.

gezipt bestand uitpakken

Probleem?

Bij rechter muisknop op het ingepakte bestand zie je geen "Alles uitpakken…". Dan is de bestandskoppeling verdwenen. Klik met de rechtermuisknop op het zip-bestand en kies in het menu voor "Eigenschappen". Open het tabblad "Algemeen". Klik naast "Openen met" op "Wijzigen" en kies in de lijst voor "Verkenner".

eigenschappen zip-bestand wijzigen

Wat is een zip-bestand en waarom wordt het gebruikt?

Een ZIP-bestand is een gecomprimeerd bestand waaruit niets (*) verdwijnt of vermindert en waarin een of meer computerbestanden zijn ondergebracht.Het ZIP-formaat heeft enkele eigenschappen:
►compressie: verkleinen van de ruimte die de gegevens in beslag nemen; het ZIP-bestand is kleiner dan de som van de oorspronkelijke bestanden samen. 
►archiveren: verschillende bestanden worden samen in één ZIP-bestand gestoken: zo is het eenvoudiger te verspreiden zonder dat er essentiële onderdelen vergeten kunnen worden. Bovendien blijft de eventuele boomstructuur van bestanden en mappen behouden.

(*) bij mp3 of jpg worden bepaalde dingen (die je vaak niet of nauwelijks kunt horen of zien...) wel weggelaten uit het muziek- of fotobestand

Lees verder: