Online virusscan

Een online virusscanner is geen vervanging voor een normale virusscanner, maar wel een mooie aanvulling aan je gewone virusscanner. Er zijn soorten.

Je hebt Panda Cloud Anti Virus: dat programma draait grotendeels op internet en vraagt dus weinig van je computer. Bovendien geeft het voortdurend bescherming: dus ook tijdens het werken op internet.

Daarnaast zijn er online virusscanners die je gebruikt om alleen een scan uit te voeren. Voortdurende bescherming bieden deze scanners niet. Je kunt er alleen een scan mee draaien en je krijgt dan te horen of je virussen, wormen, Trojaanse paarden of spyware op je computer hebt staan.

Een gratis online virusscanner is HouseCall van Trend Micro. Die is ook snel en je kunt er ook onveilige zaken mee weghalen, wat bij veel andere gelijkaardige programma's dan weer niet lukt.

We bekijken hier stap-voor-stap de werking van HouseCall:

Stap 1 Ga hier naar de site van Trendmacro waar HouseCall staat.

Stap 2 Maak een keuze tussen de 32- of 64-bits versie.
Welke computer heb ik? Open Ccleaner en je ziet het bovenaan.

Stap 3 Meteen begint de download van een klein programmaatje dat je op je computer moet installeren:

Stap 4 Dubbelklik op het installatiebestand:

Stap 5 : Ga akkoord met de gebruikersvoorwaarden (door vinkje te plaatsen) en klik daarna next:

Stap 6 Nu kan de scan starten. Je ziet drie tabbladen bovenaan de pagina. We zitten nu op tabblad 1. Klik op de 'Scan now'-knop.

Stap 7 Nu is het even wachten tot de scan voltooid is (je zit automatisch op tabblad 2):

Stap 8 Na een (klein?) kwartiertje ben je klaar en krijg je de resultaten:

Stap 9 Eventueel moet je de bedreigingen gaan verwijderen.


Extra 1 Als je een volgende keer weer wilt gaan scannen, dan moet je terug het bestand gaan downloaden uit stap 1 hierboven. Het bestand dat je nu gebruikte, zal tegen die tijd immers verouderd zijn...

Extra 2 Het gebruikte bestand staat in de map 'downloads'. Je mag die map met verouderde bestanden natuurlijk ook ledigen, dan is er geen enkel gevaar dat je het/de oude bestand/en nog gebruikt.
ps je merkt hieronder dat ik het Housecall-bestand twee keer downloadde...

Lees verder: