Woorden om bij de les te blijven...

Steeds sneller komen er nieuwe woorden bij. Engelse woorden hebben niet meer de tijd om vertaald te worden. Via computer en televisie komen ze veel sneller tot bij ons dan vroeger. Vooral veel woorden die te maken hebben met computer en internet. Vaak ken je die nieuwe woorden wel van ergens te horen of te lezen, maar wat betekenen ze nu precies? We kozen een lijst van 15 woorden: app - betaalmuur - big data - bitcoin - crowdfunding en crowdsourcing - defrienden of ontvrienden - feed - klikboerderijen - podcast - selfie - sociale media - stievie en swipe tv - streaming - tablet of phablet - twitter We proberen elk woord in 3 minuten in verstaanbare taal uit te leggen! Je bent na de uitleg weer helemaal bij de les, en bij deze wereld.

app

een klein programma dat je kan kopen of gratis ophalen bij de webstore (=winkel op het internet) van Apple (=appstore), Google (=playstore) of Microsoft. Je kunt er vaak een beperkt aantal dingen mee terwijl je met het grote programma dat je installeert op je computer veel meer zaken kan. 

Enkele mogelijke problemen:

-de kleine handelaar in software wordt uitgeschakeld, alle winst gaat naar grote bedrijven (die vaak in het buitenland zitten)
-sommige gratis app verbruiken zoveel electriciteit en downloadvolume van je telecom-abonnement, dat de betalende versie vaak goedkoper is
-sommige apps zijn gratis, maar de extra levels, figuren, attributen zijn wel betalend. Dat kan flink oplopen bij verslaafde spelers....

 

 

 

Nog meer info

 

betaalmuur

De betaalmuur rukt snel op ...

big data

Men spreekt van big data wanneer men werkt met zoveel informatie die verzamelt werd zodat die te groot is om met reguliere database-managementsystemen te onderhouden. De definitie van big data is niet altijd duidelijk. Volgens Gartner gaat het in elk geval om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomt en opgevraagd wordt en de diversiteit van de data. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid tot statistische analyse een belangrijke rol: een website als YouTube verwerkt weliswaar grote hoeveelheden data maar de mogelijkheden om die data statistisch te analyseren zijn beperkt. Om die reden wordt YouTube niet altijd tot "big data" gerekend.

bitcoin

Artikels in ComputerIdee over Bitcoin
Mei 2016 werd bekend wie achter de naam en de uitvinding zit.

crowdfunding en crowdsourcing

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.
crowdfunding bibliotheek brugge
Voorbeeld van project in Bibliotheek Brugge (bron: BH - 28-20-2014)

Crowdfunding gaat in principe als volgt: Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa.
Op sommige crowdfunding websites gaat het geïnvesteerde geld niet direct naar het project, de ondernemer ontvangt het geld pas als (ten minste) 100% van het bedrag binnen is. Indien deze 100% niet wordt behaald krijgen de investeerders hun geld terug of worden toegezegde investeringen niet geïncasseerd.

Crowdfunding is gebaseerd op de marketingterm crowdsourcing. Crowdsourcing betekent dat de consumenten bepalen hoe een product dat nog in de ontwikkelingsfase is er uiteindelijk uit komt te zien of dat consumenten bepalen welke marketingconcepten de moeite waard zijn. Dit laatste is ook waar crowdfunding op is gebaseerd. Een crowdfundingplatform biedt verschillende projecten aan waaruit investeerders kunnen kiezen. Zo bepaalt de mensenmassa welke projecten geloofwaardig genoeg zijn om erin te investeren, zodat deze projecten zich verder kunnen ontwikkelen.

(bron: wikipedia)

Voorbeeld uit Brugge

defrienden / ontvrienden

Iemand die eerst vriend was op een social netwerk, terug geen vriend meer maken.

extensie

Extensies voor je browser zijn fun. Ze breiden de normale werking van de browser uit met tools die voor jou persoonlijk perfect zijn. Het is de Firefox browser die er als eerste mee begonnen is. Bij IE-gebruikers zijn de extensies nooit echt aangeslagen. Maar de gebruikers van de Chrome browser lusten wel pap van de extensies.

Nu is het zo dat je bij de Firefox browser gevraagd wordt of je een extensie wil updaten, wanneer er van die bepaalde extensie een update uitkomt. Bij Chrome is dat echter niet: updates worden in de achtergrond naar jouw computer doorgestuurd, automatisch.

feed

Een feed is een alternatieve, versimpelde weergave van online inhoud. Veel sites kiezen ervoor om alleen nieuwskoppen, met een korte beschrijving erbij, in hun feed te zetten. Met behulp van een feedreader kun je de feed vervolgens lezen. Door meerdere webfeeds, van verschillende aanbieders, te verzamelen, kun je bijvoorbeeld in één oogopslag al het nieuws én alle nieuwe weblog-berichten overzien. De feedreader werkt de feeds op periodieke basis bij, bij een nieuw item wordt de gebruiker meestal met een melding op de hoogte gebracht. Vaak hebben sites meerdere feed-kanalen, bijvoorbeeld één voor het algemene nieuws, en een feed voor sportnieuws.

Voordelen

►Voor de gebruiker bespaart het surf- en zoektijd: als er nieuwe inhoud is, krijg je automatisch een melding. Je hoeft dus niet meer websites af te gaan om te kijken of er iets nieuws op staat.
►De gebruiker krijgt snel een overzicht van informatie uit zijn interessegebied.
►De inhoud wordt in een simpele vorm aangeboden, met een link naar de volledige inhoud. Zo kan de gebruiker sites met een vaak complexe navigatiestructuur vermijden.
►Feeds hebben geen last van spamberichten. Niemand kan ongewenste berichten naar een feedreader sturen. De gebruiker bepaalt van wie hij/zij berichten ontvangt.

Enkele voorbeelden:
zie onderaan op deze pagina
zie linksboven op deze pagina

IoT

IoT is voluit: het Internet of Things: de term die omschrijft hoe alle elektrische toestellen binnenkort met het internet verbonden zullen zijn, en vanop afstand bediend kunnen worden, van een ijskast tot een wasmachine.
Vaak gebruikte voorstelling van wat IoT eigenlijk nastreeft...
Twee gevaren duiken op bij IoT:
►het eerste gevaar in het IoT zit in het feit dat wij vroeger informatie gaven over onszelf, als we dat willen, maar dat bij IoT de dingen informatie gaan geven over ons, zonder dat wij er nog controle over hebben. Er moet duidelijke inzage komen over de gegevens die verzameld worden, willen we niet dat onze privacy volledig verdwijnt. 
►Tot nu toe beperkten de hackers zich ertoe om de toestellen te gebruiken om malware mails te verzenden. Maar wat als ze echt kwaad willen, en bijvoorbeeld de temperatuur in je ijskast zomaar gaan hoger zetten, zodat jij met bedorven spulletjes zit? Ook onschuldigere aanvallen zijn mogelijk; de toestellen kunnen gebruikt worden in aanvallen om websites te laten crashen, of zelfs om bitcoins te mijnen.

klikboerderijen

Bedrijven betalen mensen in (voornamelijk) Egypte, de Fillipijnen en Bangladesh om heel vaak uren na elkaar te klikken op like-knoppen van bedrijven, organisaties, individuen... De 'werknemers' verdienen vaak erg weinig bv 10 dollar voor 1000 twittervolgers.

Door de video van Nathalie die in één nacht 1.000.000 kliks kreeg. Lees meer... 

podcast

Zie hier een programma met een podcast: Touché

selfie

Woord van het jaar 2013: een foto van jezelf, vaak genomen met een smartphone en op Facebook geplaatst...
Kijk maar eens bij Google afbeeldingen

De selfie kennen we inmiddels dus wel. De app Selfie360 maakt een overtreffende trap van de selfie. Met de app maak je een hele reeks selfies terwijl u 360 graden om uw as draait. In Selfie360 worden die foto's achter elkaar geplakt en omgezet in een geanimeerd gif-plaatje dat de selfies als in een filmpje afspeelt. De app is alleen beschikbaar voor de iPhone.

snapchat

Snapchat is een toepassing voor het delen van foto's en video's die gebruikt kan worden op smartphones met iOS of Android. Het bijzondere van de toepassing is dat de doorgezonden media slechts tijdelijk zichtbaar zijn bij de bestemmelingen: tussen één en tien seconden. Daarna verdwijnen de bestanden van de servers van Snapchat. Snapchat wordt veel gebruikt voor het maken van selfies.
logo snapchat

Gevaar: (jonge) gebruikers worden verleid om compromitterende foto's aan elkaar door te sturen (ik durf!), in de overtuiging dat die na een tijd gewist worden. Toch zijn er heel wat methodes om zulke foto's te bewaren. En een foto die ooit slechts één seconde op het internet gestaan heeft, leeft er eeuwig - iets wat het jonge volkje blijkbaar nog niet verstaan heeft.

sociale media

Websites die met weinig (inhoudelijke) tussenkomst van de maker, gevuld worden met inhoud door de gebruikers.

vb Facebook, maar ook Pinterest, LikedIn, ...

stievie / swipe tv / bhaluu 

Stievie is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse televisieomroepen. Met de applicatie kan je via je smartphone of tablet mobiel televisie kijken, live of uitgesteld. De app werd de voorbije maanden (=eind 2013) uitgebreid getest en op punt gesteld tijdens een proefperiode met 10.000 testers. Swipe tv omdat je kan swipen (=vegen over het computerscherm) om te schakelen tussen zenders.

Kenmerken:

* Je kan programma's tot zes dagen terug in de tijd herbekijken.

* Beschikbaar voor Android, iPhone en iPad.

* Stievie geeft toegang tot tien zenders: één, Canvas/Ket-net, OP12, vtm, 2BE, Vitaya, Kzoom, J l M, Vier en Vijf.

* Alle Vlaamse programma's kunnen worden herbekeken, maar voor sommige buitenlandse producties hebben de zenders niet de rechten kunnen verwerven om deze uitgesteld aan te bieden.

* Stievie kost maandelijks 9,99 euro.

streaming

Streaming media zijn media die rechtstreeks via computernetwerken (zoals het internet) worden gedistribueerd. Het proces is een populaire distributiemethode bij het op verzoek bekijken van webvideos. Tijdens het streamen wordt continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, opdat een programma dit kan afspelen. Hierdoor kan de ontvangen media direct geconsumeerd worden zonder dat de gehele uitzending gedownload is.

vb youtube, spotify  

tablet / phablet

phablet: samentrekking van tablet en (smart)phone: tablet waarmee je ook kan bellen

twitter  

Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 140 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen. Ook kan je je grote held, artiest, acteur enz volgen.

hashtag 

Een hashtag is een woord of meerdere woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (Bijvoorbeeld #burendag). Via twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo'n zelfde hashtag zien. Dit wordt vaak gebruikt bij evenementen of actuele onderwerpen waar veel over gesproken wordt. Ook bij televisieprogramma's wordt steeds vaker een hashtag vermeld, zodat mensen erover mee kunnen tweeten.

Snel zoeken in Twitter:
search.twitter.com
zoeken in twitter

Ook deze video geeft in enkele minuten wat inzicht in wat Twitter is:

Lees verder: