1919 - Henriëtte

Henriëtte (°26 december 1919) is de oudste bewoner van de buurt Kruispunt in Assebroek. Ze is een echte Assebroekse die opgroeide in de Astridlaan. Dit portret maakt deel uit van het vorige week gelanceerde fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

In 1945 kwam Henriëtte in de August Derrestraat wonen naast het ouderlijk huis van haar man Fernand Leys. "Toen stonden hier nog niet veel huizen en dat waren hier nog aardewegen." Haar man en zijn vader, Louis Leys, waren hoveniers en teelden op de gronden achter het huis groenten en fruit. Die werden rechtstreeks aan de buurtbewoners verkocht. De gronden werden later opgesplist en verkaveld. Enkele oude fruitbomen van de vroegere boomgaard bleven bewaard in de tuin van Henriëtte en in de naburige tuinen, als stille getuigen van de hoveniersactiviteiten van de familie Leys.

Henriëtte komt goed overeen met haar buren. "We lopen niet in elkaars huis, maar we spreken regelmatig op straat en we helpen elkaar." De buurtwerking van het Kruispunt werd opgericht in 2001 aan het kruispunt van de August Derrestraat en de Vooruitgangstraat. Henriëtte neemt vanwege haar leeftijd en gezondheidsproblemen niet actief deel aan de activiteiten. Wel heeft ze een goed contact met de mensen van het buurtcomité, voornamelijk met haar directe buur en comitélid Dirk (een van de 100 geportreteerden, geboortejaar 1971) en zijn vrouw Chantal. Op hun hulp en steun kan Henriëtte steeds rekenen.


Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: