1929 - Regina

Regina (°26 juli 1929) is de oudste telg van de bekende Brugse voetbalfamilie Lambert. Ze woont al haar hele leven in Steenbrugge en organiseert samen met haar zonen, familie en buren op regelmatige basis spontane feesten in de straat. Vaak is een verjaardag de aanleiding. "We vinden gauw een reden om samen te komen." Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Regina groeide op als oudste van elf in de Meulestee, aan de kerk van Steenbrugge. Toen was er aan het kruispunt van de Meulestee met de Legeweg nog een insprong, waar twee café stonden: 't Inlopertje en 't Weglopertje. Haar ouders hielden er cafe 't Inlopertje open. "De twee café stonden naast elkaar en de mensen liepen van het ene café in het andere.", vertelt Regina. "Helaas moesten de twee huizen verdwijnen omdat de insprong gevaarlijk was voor de bussen die langs de Meulestee dienden te rijden. De ouders van Regina woonden daarna 47 jaar lang in een naburig huis in de Meulestee, waar café De Zwaan is gevestigd.

Steenbrugge is in theorie een wijk, verspreid over Brugge en Oostkamp, maar volgens veel Steenbruggelingen staat het 'op zijn eigen'. "In Steenbrugge had je alles', vertelt Regina. "een muziekgroep, een toneelgroep, een voetbalclub, een abdij, een koor, een school, ..." De elf kinderen - Regina, Monique (+), Gertrude (+), Urbain, Eric, Christian, Gregoire, Nicole (+), Georges, Raoul en Jenny - groeiden op met veel van deze activiteiten. Zo speelden ze zowat allemaal mee 'in de muziek', meerbepaald in de de Koninklijke Fanfare Sint-Cécilia Steenbrugge

De jongens speelden ook allen voetbal in de club van Steenbrugge. "Een echte kweekschool van talent". Urbain en Raoul gingen daarna in Club spelen, waar Raoul een voetbalicoon werd. "We noemden hem 'Lotte'. Hij was de jongste van de bende en we noemde hem naar ons grootmoeder, metje Lotte. Iedereen had toen een bijnaam." Eric speelde meer dan 10 seizoenen voor La Gantoise (nu AA Gent) en kwam recent nog in de media toen hij Glenn Verbauwhede klopt in een ludieke wedstrijd 'deklattrappen'. Gregoire ging bij Kortrijk spelen en Georges bij Wingene.

De familie heeft een hechte band. "Alle veertien dagen kwamen we de zondagnamiddag in het café samen." Na het overlijden van vader Cyriel ging hun moeder bij Regina en haar man Julien inwonen en gingen de tweewekelijkse 'koffiekletsen' bij Regina door. "Nu wisselen we meer. Er zijn er al meer gepensioneerd en het wordt dus ook wat drukker." Het gezin van elf kinderen groeide intussen uit tot een familie met heel wat kleinkinderen en achterkleinkinderen. "We zijn intussen met 127." Regelmatig komen we met iedereen samen, vaak om een speciale verjaardag te vieren.

Ook in de Duiventorenstraat, waar Regina in 1953 ging wonen, was er van meet af aan een goede sfeer. "In het begin stonden er hier niet veel huizen. De straat liep dood op de schietstand waar politie, rijkswacht en het leger oefenden. We hoorden de kogels goed vliegen toen." Op zondag stonden de duivenmelkers uit de buurt buiten een babbeltje te slaan, terwijl ze op de terugkomst van hun duiven wachtten. "Elke zondag was er 'duivenpraat' op straat."

Julien was een handige Harry die veel bij de buren een werkje in huis ging opknappen. "Hij sneed ook haar, en zo kwamen de mensen veel bij ons binnen en dan bleven ze zitten. Regelmatig werden er verjaardagsfeesten georganiseerd voor buren uit de straat. Bij de verjaardagen van Regina komt de fanfare ook steevast langs in de straat. "We zetten dan een tent op de oprit, en iedereen van de straat wordt uitgenodigd.", vertelt zoon Rik, die zelf in de fanfare speelt.

Ook nu vinden die verjaardagsfeesten nog regelmatig plaats, hoewel het vooral de ouderen uit de straat zijn die ze organiseren. De buurtcheques worden hiervoor ook soms aangevraagd. Een goed initiatief, vindt Regina. "Het stimuleert mensen om elkaar te zien, hoewel het in onze straat meestal vanzelf gaat. We hebben verdriet gehad, maar we hebben ook al veel leute gehad."
 


Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.

Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: