1926 - Jenny

Jenny (° 3 augustus 1926) is een bekend gezicht in Sint-Gillis. Dat kan ook niet anders: ze had er jaren haar eigen café en hield later als eerste dienstencentrum 't Reitje open. Verschillende generaties Sint-Gillisenaars schoven aan haar toog aan. "Ik ben nog een van de enige van de oude garde.", verwoordt ze het. Ze kent de typisch Brugse volkswijk dan ook als geen ander. Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw In Portretten'! Meer info hierover op www.bruggelokaal.be/Beelden

 

Jenny groeide op in De Meersen, als dochter van een Brugse vader en een Italiaanse moeder van de Giraldofamilie. Ze leerde haar man Sylvain kort voor de Tweede Wereldoorlog kennen. Hij was een geboren en getogen Sint-Gillisenaar en "het was een echte engel", vertelt Jenny. Hij was een begenadigd voetballer, die in de eerste ploeg van Club Brugge speelde. Tijdens de bezetting was hij krijgsgevangene in Duitsland. "Ik heb hem toen 30 maanden niet gezien. Hij mocht vroeger naar huis komen, maar hij liet eerst een maat in zijn plaats terugkomen, omdat die ziek was."

Kort na het einde van de oorlog trouwden Sylvain en Jenny en gingen ze samen in Sint-Gillis wonen. Ze woonden toen in het West-Gistelhof, naast het café van de moeder van Sylvain: Café De Sportkring. In de beginjaren werkte Jenny hier mee, maar toen het koppel eind jaren zestig naar de Hoedenmakersstraat verhuisde, startte Jenny haar eigen café: De Moderne. 

De Moderne was een levendig volkscafé, open van 10u tot in de vroege uurtjes. Op zaterdag straden Franky en Eddy Speecke op - de laatste broer vormde later De Brugse Strangers. "We zaten de zaterdag altijd stampvol. Boven waren er kamers, en vaak zaten de cafégangers daar dan te kaarten." Jenny kon haar klanten goed de baas. Dochter Gratiënne: "Als er een klant te veel gedronken had en vervelend begon te worden, kreeg hij niets meer van moeder." Eenmaal per maand zorgde Jenny ook voor een gratis maaltijd, waar iedereen bij kon aanschuiven, en nog maandelijks namen zij en Sylvain een koppel mee uit eten naar voormalige taverne De Schorre. Er was ook een reisgezelschap: jaarlijks ging wie dat wilde mee op een reis, georganiseerd door Jenny en Sylvain, meestal naar Duitsland. 

In 1976 stelde Jenny zich kandidaat als eerste gerante van dienstencentrum 't Reitje, dat toen door de stad werd geopend. Vanwege haar ervaring werd ze meteen aanvaard. Het betekende het einde van Café De Moderne, maar de start van een mooie periode in 't Reitje, tot aan Jenny's pensioen in 1991.

Nu, verscheidene jaren na haar pensioen blijft Jenny een actieve vrouw. Elk jaar gaat ze bijvoorbeeld nog op reis met haar dochter. "Dit jaar gaan we naar Gran Canaria." Overdag thuis, zit ze graag binnen in de gang met de voordeur open, zodat ze het straatleven kan volgen. Doorheen de jaren heeft Jenny haar geliefde buurt danig zien veranderen. "Het was hier altijd plezant.", vertelt ze. Elk jaar waren er kermissen, de meisjes en de vrouwen trokken op in verschillende stoeten - 'om ter schoonst'. In de jaren zeventig zijn de kermissen gestopt."

Later kwam er de buurtwerking Sint-Gillis. Jenny was geregeld aanwezig op het buurtfeest en ze zorgde af en toe voor hapjes. Begin 2013 is de werking van Buurtcomité Sint-Gillis echter gestopt. " 't Is jammer dat het gedaan is", zegt Jenny. De ooit zo levendige volksbuurt is volgens haar veel veranderd en mist nu veel van de begeestering van weleer. "Laten we hopen dat het tij mag keren."

 

Jenny leende het Bruggelokaalteam een aantal privéfoto's, die professioneel werden ingescand en geoptimaliseerd. Ze bieden een blik op Jenny's verhaal en getuigen van die vele mooie jaren in Sint-Gillis, waar Jenny enthousiast over vertelde. Je kan de foto's en de bijbehorende verhalen hier vinden.

 

Dit portret maakt deel uit van het fotoproject '100 Buurtbewoners, Een Eeuw in Portretten'.
Meer info op: http://www.bruggelokaal.be/Beelden

Fotografie © Jürgen de Witte

Lees verder: