Driver of stuurprogramma updaten

Het grootste probleem met stuurprogramma’s is dat het voor een gewone gebruiker lastig is om te weten of je over de meest recente driverversie beschikt. Snaildrive kan je hierbij helpen.

Driver is het Engels woord voor stuurprogramma. In een computer worden allerlei extra kaarten gestopt (geluidskaart, tv-kaart, modem) om extra taken te kunnen uitvoeren. Elke uitbreidingskaart wordt gemaakt door andere leveranciers, en spreekt een eigen 'taal'. Er is dus een programma nodig, een soort vertaler (=een driver) die de computer vertelt wat hij moet doen. Zo'n stukje software dat de computer vertelt hoe te communiceren met randapparatuur wordt een driver genoemd. Zo'n driver wordt normaal gesproken meegeleverd bij het aanschaffen van de hardware.

In Windows kun je onderdeel per onderdeel kijken of je wel de laatste driver hebt geïnstalleerd. Hier lees je hoe dat kan in Windows 10, maar dat neemt erg veel tijd in beslag en is niet eenvoudig. Daarom zijn er programmaatjes gemaakt die al die stappen zelf uitvoeren, én dat meteen voor alle onderdelen in je computer in één keer. Handig toch...


Snail Driver is zo'n gratis programma. Snail Driver doorzoekt je hardware en kijkt of er een nieuwe driverversie beschikbaar is. Met één muisklik worden de juiste drivers binnengehaald en geïnstalleerd. Snail Driver maakt een herstelpunt aan (mits deze optie is ingeschakeld in Windows), waarna de installatie volledig geautomatiseerd wordt uitgevoerd. 

Veel andere ‘automatische driverupdate-hulpjes’ hebben een commercieel karakter en installeren ook extra rommel die je niet nodig hebt. Of ze zoeken gratis drivers, maar installeren ze alleen tegen betaling. Snail Driver doet dat niet. Ga dus niet zomaar op zoek in Google naar een driver-updater: er zitten veel gevaarlijke programma's tussen!


Hoe ga je te werk?

snail

Stap 1 Ga naar http://snailsuite.com en klik op de gele download-knop. Installeer het programma.

Stap 2 Op je bureaublad zie je nu een snelkoppeling naar het programma. Klik er op en het programma start op.

Stap 3 Klik nu op de grote scan-knop:

Stap 4 Het programma gaat op zoek naar verouderde drivers in jouw computer. Hier is er één gevonden (a). Klik op de Update-knop (b) om het updaten van je verouderd besturingsprogramma in gang te zetten.

snail driver updaten

Stap 5 Bij de kleine lettertjes tijdens de installatie kun je eventueel meevolgen wat er allemaal gebeurt.

Stap 6 Alle verouderde drivers worden in één keer in orde gemaakt.

Lees verder: