Dropbox en illegale bestanden

Mag ik (ook) illegale bestanden in mijn dropbox zetten? Mag ik die ook delen met anderen?

bron: netties.be

April 2014 ontstond er heel wat opschudding toen iemand via Twitter meedeelde dat hij een DMCA waarschuwing ontvangen had toen hij een bestand wou delen. Even uitleggen dat DMCA staat voor Digital Millennium Copyright Act, en dat dit dus gaat om een auteursrechtelijk beschermd bestand, waarvoor de gebruiker niet het recht had om die te delen.

De opschudding draaide vooral om de vraag: hoe weet Dropbox of je illegale bestanden in je virtuele harde schijf hebt staan? Kijkt Dropbox over je schouder mee, is je privacy in gevaar? TechCrunch heeft daarop enkele antwoorden klaar.

Om te beginnen is het zo dat je in je Dropbox mag zetten wat je wil - zelfs illegale content. De DMCA-regel treedt pas in werking wanneer je dat bestand ook gaat delen. Verder leek het, uit de screenshot die de gebruiker bijgevoegd had, alsof het bestand verwijderd was. Neen, het was nog wel degelijk daar, maarniet toegankelijk voor degene die het wou downloaden.

En wat Dropbox gedaan heeft is volkomen correct. Wil het voorkomen dat het voortdurend lastig gevallen wordt door allerlei instanties, dan moet het zich aan de spelregels houden. Wanneer het een klacht binnenkrijgt over een auteursrechtelijk beschermd bestand, dan moet het dat bestand blokkeren (voor derden).

Wanneer het zo'n klacht ontvangt over een bepaald bestand, dan zal het niet alleen optreden tegen deze link, maar ook dit bestand op een soort zwarte lijst zetten. Alle links die publiek gedeeld worden, worden dan via "hashing" vergeleken met die zwarte lijst, en is het een "boosdoener", dan gebeurt er wat bij deze ene internaut gebeurt: zijn bestand staat nog altijd in zijn Dropbox, maar hij kan die niet meer delen met derden. Een duidelijke uitleg over dat "hashing" vind je bij TechCrunch.

Dropbox wil nog eens beklemtonen dat het dus NIET in jouw Dropbox kijkt, maar dat het wél de links controleert wanneer die aangemaakt zijn. Wat toch voor veel internauten een onvoldoende geruststelling is - een van hen verwoordde het aldus: "Ik beschouwde Dropbox als mijn harde schijf. Dit toont aan dat het noch privé is, noch mijn eigendom, alhoewel ik ervoor betaal"....

Lees verder: