Dubbele beveiliging wachtwoord via sms bij gmail

Gmail voerde de mogelijkheid in om met dubbele beveiling van je wachtwoord te werken, een code die je krijgt via sms. Beetje moeilijk (in het begin) en beetje omslachtig misschien, maar bijna onkraakbaar.

In deze tijd is het belangrijk de beveiliging van uw gegevens goed in te stellen. We maken steeds vaker gebruik van online diensten als Hotmail (Outlook) en Gmail. Daar slaan we niet alleen e-mail op, maar ook foto's, documenten en andere data waarvan we niet willen dat anderen die kunnen inzien. Je gebruikt best een goed wachtwoord, dat bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens en liefst geen bestaande woorden. Iets als 1$Ax8%&m2 is beter dan de geboortedatum van uw partner of kleinkind.

Gmail en Hotmail hebben al geruime tijd de mogelijkheid een dubbele authentificatie in te stellen. Dat betekent dat u niet alleen een (goed) wachtwoord heeft maar telkens als u wilt inloggen een sms-je ontvangt op uw mobiele telefoon met een code die u ook dient in te voeren om bij uw gegevens te kunnen komen. Deze code is telkens anders en slechts één keer te gebruiken. Zelfs als iemand die code ziet of uw wachtwoord weet kan men niet in uw account komen. Uiteraard kan deze code alleen op de eigen mobiele telefoon worden ontvangen.

► Bij Gmail stel je dat als volgt in:

(geen Gmail maar een hotmail of outlook? Lees dan hier verder)

Stap 1: Via de webbrowser log je in bij www.gmail.com .

Stap 2: Rechtsboven klik je op je foto en dan op ‘Account’.

gmail dubbele authentificatie

Stap 3: Je klikt in het volgende scherm in de bovenbalk op ‘Beveiliging’ en bij ‘Verificatie in twee stappen’ klik je op ‘Instellen’.

authentificatie in twee stappen gmail

Merk op: op deze plek kun je een eerder ingestelde dubbele authentificatie dus ook weer uitschakelen!

Stap 4: Vervolgens de knop ´Configuratie starten´.

dubbele authentificatie gmail via sms

Stap 5: In het scherm ‘Uw telefoon configureren’ vul je je mobiele telefoonnummer in en hoe je de codes wenst te ontvangen: als sms-je of  als spraakoproep.

Stap 6: Je ontvangt daarna je eerste code, die je op de aangeven plek invult. Als laatste word je gevraagd of je deze computer kunt vertrouwen. Als dat de computer is waar je thuis altijd op werkt,  doe je dat, zodat je op deze computer zo'n code nooit meer hoeft in te vullen.

Stap 7: In het laatste scherm wordt dat bevestigd. Voor elke andere computer moet dat dan natuurlijk wel. Je kunt meerdere computers (of apparaten) vertrouwen.


Voor je mobiele apparaten dien je een app-specifiek wachtwoord te maken, te vinden weer bij ‘Beveiliging’ en ‘Instellingen Verificatie in twee stappen’. U kiest dan het tabblad ‘app-specifieke wachtwoorden’ en ‘Beheren’. Hier kunt u een naam aan de app geven en je maakt het wachtwoord door op de knop ‘wachtwoord genereren’ te klikken. Je dient dat wachtwoord op je tablet in te geven.


Ingewikkeld? Toch wel een beetje, maar even goed kijken en lezen en je komt er uit. Het is echt de moeite waard. Je maakt je account zo goed als ‘onkraakbaar’.

Nog vragen? Hier zie je wat de meest gemelde problemen zijn bij Google zelf en wat zij zelf als oplossing naar voor schuiven...

Lees verder: