Een geslaagd straatfeest "voor beginners"

Dankzij een buurtfeest stijgt het Bruto Algemeen Humeur zienderogen! Vlieg er dus in! Maar hoe begin je daar nu eigenlijk het beste aan?

Waar je allereerst aan moet denken

→ Zoek handlangers! Pols bij de buren of ze willen meewerken. Met een groep enthousiastelingen wordt het niet alleen leuker brainstormen, maar kun je ook het werk verdelen. Bovendien voelt iedereen zich van bij de start betrokken. Is het de eerste keer? Hou het dan simpel, en hou zeker rekening met de mix van de straatbewoners (jong/oud, veel/weinig kinderen).

→ Vraag toestemming. Voor een feest op een openbare plek (zoals een straat), moet je een aanvraag indienen bij je stad of gemeente. Informeer op tijd naar de precieze procedure, want sommige steden stellen een termijn van twee maanden of langer voorop.

→ Voorzie in een startkapitaal(tje). Maak een eerste begroting. Buurtwinkels zijn misschien bereid te sponsoren, maar heel wat gemeenten en steden reiken ook subsidies voor buurtfeesten uit.

In de weken vooraf

→ Maak reclame, met affiches en uitnodigingen voor iedereen in de straat/buurt. Vermeld zeker de locatie, datum, uur en de contactpersoon.
→ Welk materiaal heb je nodig? Steden en gemeenten voorzien vaak in goedkoop of gratis materiaal zoals nadarhekken, servies, stoelen, springkastelen, promo...
→ Meestal wordt aangeraden om als organisator een verzekering af te sluiten voor burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Kleine vrijwilligersorganisaties - en daar vallen jullie als tijdelijk feestcomité onder- kunnen een gratis verzekering voor hun vrijwilligers afsluiten.
→ Graag een streepje muziek? Voor opgenomen muziek in een openbare ruimte moet je een billijke vergoeding betalen, en ten minste vijf dagen vooraf aangifte doen. Voor kleinschalige initiatieven kan een vrijstelling voorzien zijn. Zie www.ikgebruikmuziek.be, www.sabam.be
→ Verdeel de taken. Stel verantwoordelijken aan: voor de versiering, het materiaal, eten en drinken. En heel belangrijk: vergeet de schoonmaakploeg niet!

Op de dag zelf

→ Zet al het materiaal ruim van tevoren klaar. Versier de straat met vlaggen, ballonnen, laat de kinderen krijttekeningen maken... Voorzie ook in leuke naamkaartjes voor de buren.
→ Zorg dat je de belangrijkste papieren bij de hand hebt.
→ Denk om de hygiëne als er eten wordt geserveerd: goed werkende koeling, een zeep- pompje en stromend water bij de hand...
→ Voor een BBQ gelden extra veiligheidsmaatregelen!
→ Denk aan de vier-regel: laat zowel in de hoogte als in de breedte vier meter vrij om hulpdiensten door te laten.

Achteraf

Ruim alles op, zo niet riskeer je een boete of kwade buren.
• Bezorg geleend materiaal terug aan de eigenaars.
• Maak samen een evaluatie, ook van het budget. Is er nog iets over voor een volgend feest?
Bedank alle vrijwilligers!

Lees verder: