Als je even extra aandachtig bent, kun je veel problemen en irritaties vermijden. Let o.a. op deze zaken:
1. Controleren online of je iets gewonnen hebt? Maak je geen illusies: de fabrikant wil zoveel mogelijk info van jou te weten komen, zonder te betalen. Doe het niet of zo weinig mogelijk!
En gebruik al zeker geen horoscoop-app: die vragen allerlei info (geslacht, naam, geboortedatum, geboorteplaats, enz.). Allemaal heel erg privé-info die ze meteen doorverkopen!
2. Wees voorzichtig als je ergens je e-mail-adres noteert: je geeft wellicht toelating om je allerlei rommel toe te sturen. Misschien wordt je e-mailadres doorverkocht...
3. Vind je die telefoons ook zo vervelend? Laat je op de bel-me-niet-meer-lijst noteren. Belgische bedrijven laten je dan meer met rust.
4. Krijg je alsnog telefoon? Van Microsoft, Facebook, banken, ...? Wees bijzonder op je hoede. Doe niets wat ze vragen. Twijfel je? Bel dan zelf je bank op en vraag of je gebeld werd...
5. Controleer links in je e-mails. Als je erboven zweeft (zonder te klikken!) met de cursor, dan zie je (in Crome linksbeneden) het werkelijke e-mail-adres! Zeker als ze je vragen om SNEL ergens op te reageren, je account te vernieuwen, je wachtwoord te noteren enz. is het niet pluis...
Je merkt hieronder heel goed, dat deze site niet te vertrouwen is, want mijn anti-virus schiet meteen in gang én geeft een melding:
,,Het nummer één advies: hackers kennen zo veel verschillende manieren om gebruikers naar een verkeerde site te sturen. Download op internet ook niet zomaar software zonder duidelijke herkomst. Het is voor computercriminelen tegenwoordig super eenvoudig om de aanhef of naam van de afzender te wijzigen."
Meer weten?
- Bekijk hier even hoe valse e-mails er uit zien. Voorbeelden uit Nederland.
- Test hier je kennis over valse e-mails
6. Uitschrijven bij nieuwsbrieven is énkel zinvol als het Belgische of Nederlandse bedrijven zijn, die je goed kent én betrouwbar zijn. Vaak staat de uitschrijf-knop er alleen maar om te zien of je e-mail-adres werkt. Als je in zo'n geval uitschrijft, krijg je nadien nog veel meer mails...
7. Iets verdacht? Wijzig dan meteen je wachtwoord. Gebruik vooral geen eerder gebruikt wachtwoord! Maak een lang wachtwoord of één met verschillende soorten tekens. Of gebruik tweetrapsverificatie, of een wachtwoordmanager.
"Eén van de effectiefste beschermingsmethoden tegen computercriminaliteit is tweetrapsverificatie. Google biedt het gratis aan bij zijn cloud-diensten. Het werkt zo: behalve het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord moet de gebruiker een tweede code (die je bv. via smartphone krijgt) opgeven. Zoals de bank vraagt bij online bankieren.
Om het gebruiksvriendelijker te maken kan de eigen computer meestal als ‘vertrouwd’ worden aangemerkt, zodat het dubbel aanmelden daarop niet hoeft. Maar wél als je van elders inlogt."
Even checken of je e-mailadres al gekend is als 'gehackt'? Ga dan naar deze website.
Tot slot: ,,Klinkt een onlineaanbod te mooi om waar te zijn dan is dat waarschijnlijk ook het geval.”