Koken van a tot z

Van Antwerpen tot Zanzibar en van Australië tot Zimbabwe: overal ter wereld brengt eten mensen samen. Dat is het uitgangspunt van ‘Koken van A tot Z’, een initiatief van vrouwenbeweging Femma.

Een handleiding in brochurevorm moet dit project op grotere schaal lanceren. Bedoeling is dat Vlaamse Femmavrouwen samen met nieuwkomers in België gaan koken. Door recepten uit te wisselen, samen boodschappen te doen en te koken, leren de vrouwen elkaars cultuur beter kennen en begrijpen. Bovendien kunnen de nieuwkomers hun Nederlands oefenen en het verenigingsleven leren kennen. Dit moet hun kansen vergroten om te participeren en een job te vinden.
Testgroepen in Antwerpen, Gent en Eversel
In 2012 startte Femma met enkele testcases in Gent, Antwerpen en Eversel (Limburg). “In het begin was er koudwatervrees. Hoe moesten we aan zoiets beginnen? Maar we hebben veel gepraat. Het koken was eigenlijk maar een middel”, leggen de vrijwilligers van Femma Eversel uit. “We zaten snel op dezelfde golflengte. Allemaal zijn we vrouwen, vaak zijn we in ons leven met hetzelfde bezig, ondanks de uiterlijke of financiële verschillen.”
Leren van elkaar
Anita (32 jaar), een nieuwkomer uit Nigeria vond Koken van A tot Z een echte verrijking. “Voor deze activiteit was ik op zoek naar een fijne groep om te integreren. Ik heb geen familie of vrienden hier. In deze kookgroep heb ik veel geleerd: nieuwe gerechten, producten… Ik kon er ook de Nederlandse taal oefenen. We aten zoals familie, babbelden en maakten plezier en leerden van elkaar.“
De formule: van appelmoes tot zarzuela
Een belangrijke reden van het succes is de formule. Koken is een interactieve en laagdrempelige activiteit die mensen rond de tafel brengt. Bij Koken van A tot Z brengt iedere deelnemer een eigen recept mee en deelt dit met de anderen: van appelmoes tot zarzuela. Op voorhand gaan sommige deelnemers samen op boodschap. Tijdens de activiteit worden de recepten klaar gemaakt en wordt op het einde gezellig gegeten. Door samen dingen te doen, worden ervaringen bespreekbaar en kunnen de nieuwkomers hun Nederlands oefenen.

Er wordt aangeraden om minstens drie à vier keer samen te komen. Tijdens de vierde sessie kan er besproken worden of er nog verder gedaan wordt. De nieuwkomers zijn natuurlijk ook van harte welkom op de andere Femma-activiteiten. In Eversel worden de nieuwkomers steevast uitgenodigd op de activiteiten van Femma Eversel. In Antwerpen komt de testgroep ondertussen om de drie weken samen. “Soms valt er iemand uit de groep weg omdat er andere verplichtingen zijn zoals een job of het gezin. En soms komen er ook nieuwe vrouwen bij. Zo blijft de groep in beweging” vertelt Cil van Femma Antwerpen.  
De brochure
Met de brochure wil Femma haar 800 groepen, maar ook andere verenigingen, aansporen om deze activiteit in hun buurt te organiseren. Want in elke gemeente zijn er wel nieuwkomers die een sociaal netwerk in de buurt kunnen gebruiken. De brochure legt uit hoe je die nieuwkomers kan vinden en contacteren. Er worden tips gegeven om toegankelijk te communiceren en hoe zo’n bijeenkomst eruit kan zien.

Aan de hand van checklists kan de organiserende groep zien of ze aan alles gedacht hebben. Hebben ze bijvoorbeeld rekening gehouden met eventuele religieuze voedingsvoorschriften? “Voorzie niet enkel alcohol en een bordje salami” is zo’n nuttige tip voor een eerste bijeenkomst.

De brochure is voor sociaal-culturele organisaties gratis aan te vragen via [email protected].

Lees verder: