Brugge Plus wint 'Prijs Lokaal Cultuurbeleid'

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft op 17 juni 2011 de eerste Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Lokaal Cultuurbeleid overhandigd aan vzw Brugge Plus. Brugge Plus is de opvolger van de vzw Brugge 2002, die het evenement Culturele Hoofdstad van Europa in goede banen leidde.

Dat gebeurde in de Kortrijkse Schouwburg tijdens de junitoer van LOCUS, het steunpunt voor bibliotheken, cultuur‐ en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid. Met de Cultuurprijs ontvangt de laureaat een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.


De Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid is nieuw in het rijtje van Cultuurprijzen ‘nieuwe formule’ en
onderstreept het belang van cultuur in de lokale omgeving en de betrokkenheid van de inwoners van een gemeente of stad. De eerste laureaat vzw Brugge Plus is de opvolger van de vzw Brugge 2002, die het evenement Culturele Hoofdstad van Europa in goede banen leidde.

Tijdens het stadsfestival Brugge Centraal in het centrum streek in september en oktober 2010 vzw Brugge Plus vijf weekends na elkaar met een mobiele karavaan neer in een Brugse wijk. ‘Uitwijken 2010’ is de toepasselijke naam van het evenement. Met vijf wagens werd een gezellig binnenplein gecreëerd. Op dat plein namen mensen plaats aan de lange tafel voor een maaltijd, een babbel met de buren, een haak‐ of breiwerkje of een stukje taart van de taartenwedstrijd. Cultuur was er het hele weekend alomtegenwoordig, in de vorm van laagdrempelige producties en voorstellingen. Acteur en bekende Bruggeling Kurt Defrancq leidde het programma in goede banen.

De jury prijst vzw Brugge Plus omdat het projecten organiseert die zich op het kruispunt van cultuur en toerisme bevinden. “Met ‘Uitwijken’ bewijst de organisatie hoe ver lokaal cultuurbeleid kan gaan. Het initiatief maakt wijkbewoners warm voor cultuur en haalt de sociale banden in de wijk aan. Vzw Brugge Plus wordt terecht bekroond voor dit prachtig initiatief.”

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Uitwijken is voor mij een voorbeeld van hoe lokaal cultuurbeleid moet zijn: cultuur in al zijn facetten, in alle hoeken en kanten, hartverwarmend, dicht bij de mensen en op maat van de lokale gemeenschap. Deze eerste Vlaamse Cultuurprijs voor Lokaal Cultuurbeleid legt meteen de lat hoog voor de toekomst.”

De jaarlijkse junitoer is een organisatie van LOCUS, het steunpunt voor bibliotheken, cultuur‐ en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen. Aan de hand van workshops schetst de junitoer krijtlijnen, context en uitdagingen van bestuurlijke veranderingen in het culturele werkveld.
 

Cultuurprijzen ‘nieuwe stijl’

Vanaf het seizoen 2010‐2011 worden de Cultuurprijzen Vlaanderen ‘nieuwe formule’ uitgereikt. De vernieuwing kwam er na een evaluatie in samenwerking met een aantal sectorale steunpunten. Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De laureaat van de Cultuurprijs wordt gevierd op een evenement van de sector. Zowel de sector als de winnaar krijgen zo meer aandacht en waardering.

Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon.

De Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk zal op 27 september 2011 worden uitgereikt.

Meer informatie:  www.cultuurprijzen.be

Lees verder: