De (aloude) kunst van het inkleuren van foto's

In deze tijden van digitale fotografie zijn kleurenfoto's een evidentie geworden. Toch was het ooit anders, toen de fotografie nog een jonge kunstvorm in zwartwit was. Hoewel sommigen nu nog steeds zweren bij zwartwitfotografie, is het dan ook niet te verwonderen dat mensen vroeger die kleurrijke wereld rondom zich ook in kleur op de gevoelige plaat wilden ervaren. Aangezien de echte kleurenfilms pas in het midden van de jaren '30 op de markt kwamen, bedreven sommigen zich dan ook met overgave in het  inkleuren van zwartwitfoto's. Dat gebeurde met speciale vloeiende inkten. In hun enthousiasme konden sommigen niet ver genoeg gaan in het toevoegen van felle kleuren om toch maar die kleurrijkdom op foto weer te geven. Onderstaande postkaarten die het team van Bruggelokaal via Jacques Pollet van de Vinkenmaatschappij De Clubzangers kon lenen en inscannen, getuigen 'met verve' van deze bijzondere stiel die sinds het einde van de jaren '50 vrijwel volledig in onbruik is geraakt.  (januari 2012)

De (aloude) kunst van het inkleuren van foto's

Ook in het digitale tijdperk is het mogelijk om oude zwartwitfoto's in te kleuren. Heel wat vakfotografen bieden die mogelijkheid aan, maar wie goed overweg kan met fotobewerkingsprogramma's kan ook zelf deze digitale techniek uitproberen.

Geniet van deze authentieke, ingekleurde postkaarten van Brugge!

Bekijk ook deze ingekleurde kaarten van Brugge die te zien zijn op geheugen van Nederland.

Spelemansrei brugge oude foto ingekleurd

Ook bij deredactie.be en op Facebook wordt in augustus 2013 veel aandacht besteed aan ingekleurde foto. Hier zie je een reeks ingekleurde foto's: amateur- en professionele beeldbewerkers die bekende oude zwart-witfoto's ingekleurd hebben. De resultaten zijn verbluffend en brengen die oude bekende foto's ineens heel erg tot leven en erg dichtbij. Bijzonder knap!

http://twistedsifter.com/2013/08/historic-black-white-photos-colorized/
http://twistedsifter.com/2012/12/colorizing-historic-photos-gallery/

Hier twee Facebookpagina's die over hetzelfde fenomeen schrijven:

Een van de 'contributors', en ook een tutorial in Photoshop (filmpje hieronder) - dat toont dat het niet niets is en dat deze mensen erg minutieus te werk gaan:

https://www.facebook.com/pages/Colorizedhistory/430760113645337?fref=ts

Lees verder: