Mieltje Pauwels

SINT-KRUIS - In de aula van het Uitvaartcentrum Bleyaert aan de Moerkerkesteenweg werd zaterdagvoormiddag afscheid genomen van de 95-jarige Mieltje Pauwels uit Sint-Kruis. Nadat er kanker bij hem werd vastgesteld, besliste de atleet euthanasie te plegen.
Zo’n driehonderd mensen namen zaterdagvoormiddag afscheid van een groot Brugs sportmonument, Emiel Pauwels. Tijdens de vrijzinnig-humanistische afscheidsviering schetste Monique De Canck het leven van Mieltje, die geboren werd in een gezin van zes kinderen in de Carmersstraat te Brugge. Zijn jeugd bracht hij door op de Verloren Hoek en na verloop van tijd verhuisde het gezin naar het Werfplein.

Dactylomachines

Als jonge snaak ging Mieltje op zondag mee met zijn vader naar het voetbal, maar voetbal interesseerde hem niet. Op zijn 16de sloot hij zich aan bij atletiekclub Olympic Brugge. Na zijn studies heeft Miel heel wat beroepen uitgeoefend, gaande van orthopedisch schoenmaker, mijnwerker in Marcinelle, vrijwilliger in Korea, conciërge van een tennisclub in Assebroek, café-uitbater van de Nieuwe Statie en handelsreiziger, waarbij hij de laatste jaren dactylomachines verkocht voor het bedrijf Scheidecker.

Op 62-jarige leeftijd ging hij met pensioen, zodat heel wat tijd vrijkwam om aan atletiek te doen en naar internationale wedstrijden en kampioenschappen te trekken.

Een van die wedstrijden werd hem bijna fataal. Toen Miel in Griekenland 42 kilometer had gelopen in bloot bovenlijf, raakten zijn beide longen ernstig beschadigd . Hij zag toen de dood voor ogen en volgens de dokters was hij kansloos.

Maar met zijn wilskracht raakte Mieltje er boven op en na zes lange maanden ziekenhuis ging hij opnieuw aan sport doen. Tot een paar maanden geleden ging hij vijf dagen per week sporten. Diezelfde wilskracht hielp hem om Europees kampioen op de 60 meter spurt indoor te worden, waardoor hij naar het wereldkampioenschap in Brazilië mocht gaan. Maar eenmaal terug ontdekte Miel dat hij kanker had. Hij wou niet afzien en besloot euthanasie te plegen. Maandag nam Miel afscheid van zijn vrienden en dinsdag stierf hij in bijzijn van zijn zoon Eddy.

De Brugse schepen van Sport Annick Lambrecht (SP.A) heeft nog goede herinneringen aan Mieltje. ‘Hij kwam regelmatig in mijn kabinet op bezoek en anderhalf jaar geleden nam ik hem mee naar de Memorial Van Damme waar hij nog nooit was geweest. Vanuit de eretribune moedigde hij Usain Bolt aan. Met zijn overlijden verliezen wij een boegbeeld voor heel wat Brugse jonge sporters.’ Iets wat Joke van Olympic Brugge op de begrafenis ook benadrukte.

(bron: Het Nieuwsblad * 13 januari 2014)

Lees verder: